У Запоріжжі відкрили фотовиставку під назвою “Екоцид – без права на життя”

Назва виставки дуже реалістита, бо показує реальні умови життя запоріжців. Як правило, коли ми говоримо про виживання, мова здебільшого йде про фінансові злидні. У відношенні до запоріжців,  тут –  подвійний виклик. Протягом останніх років мешканці міста усе частіше скаржаться на задимлене повітря, вночі дихати практично нереально. Тим часом у людей все частіше виявляють онкологічні захворювання, видаляють щитовидні залози, трапляються астматичні приступи. Місто наче живе, та населення ледве дихає.

Екоцид

Екоцид

Екоцид

Екоцид

Тим, хто стикався з онкологічними захворюваннями добре знають скільки коштує лікування, люди віддають останнє, щоб отримати шанс на життя. Більшість цей шанс втрачають… Як таке може бути в умовах євроінтергації? Хіба розумно боротися за гендерну рівнність, але не боротися за право жити? Зараз за останнє боряться одиниці, які ще не втратили надію.

Власне – згуртувати людей, привернути увагу до проблему, яка стосується кожного, показати шляхи покращення ситуації – мета виставки “Екоцид – без права на життя”. Протягом кількох місяців активіст Рудольф Акопян збирав фотографії у запоріжців, щоб потім оприлюднити.

Презентація перетворилася на тематичний круглий стіл. Користуючись нагодою, активісти обговорили масштаби існуючої проблеми, кожен поділився власними напрацюваннями та досвідом і навіть окреслили приблизний шлях, яким рухатимуться надалі борці за чисте повітря.

Виставку готували більше 3 місяців, активні запоріжці скидали артефакти отруєння повітря

“Я особисто страждаю від екологічної ситуації Запоріжжя. В мене виявили онкологію щитовидної залози, мені зробили операцію, зараз  продовжую боротьбу з недугом. На власні очі бачив ті черги в онкоклініках, спілкувався з лікарями – ситуація погіршується з кожним рокою. Після побаченого прийняв рішення – буду боротися за можливість запоріжців жити без онкології, астми, алергії, бронхітів… Подібну фотовиставку планую організувати у європейських країнах, хочу щоб увесь світ побачив, що відбувається в одному з українських міст. Сьогодні веду переговори з чехами, очікую сприяння з їхнього боку. Там є подібне нашому місто, були такі ж проблеми. Зараз їх немає, завдяки активним мешканцям. Хочу, щоб запоріжці збагнули – варто боротися і результат неомінно буде!” – розказав Рудольф Акопян.

Екоцид

Екоцид

Екоцид

Екоцид

Екоцид

Екоцид

На виставці представлено 2 експозиції: фото, які надсилали вланику ідеї Рудольфу Акопяну мешканці Запоріжжя. Друга експозиція – роботи місцевого фотографа Олексія Толмачова. Про захід активіст анонсував ще 3 місяці тому, в соціальних мережах люди активно надсилали свої фото роботи. З отриманих світлин Редольф Акопян відібрав 40 знімків хорошої якості. Другу частину виставки доповнили світлини Олексія Толмачова.

“Щоб зробити знімки довелося пробратися на найвищі точки міста, це дахи будинків, високі труби та загорожі. Вже давно збираю колекцію артефактів,  і дуже радий, що нарешті вони знадобилися для такої благородноїх мети.” – зуважив фотограв Олексій Толмачов.

У майбутньому подібні виставки планують створювати на різноманітних заходах, де збирається велика кількість людей. У планах активістів також організувати міжнародну наукову конференцію в Запоріжжі, на якій обговорюватимуть наслідки забрудненої атмосфери на здоров’я суспільства. У такий спосіб сподіваються привернути увагу світової спільноти до порушення права людини на життя в безпечних умовах.