Відстрілюватися не довелося, після повідомлення про знесення кіоску на допомогу прийшли депутати з профільної комісії. Вихід знайдено, дозволи у підприємця продовжено на рік, втім, виникли нові загрози. 

У травні минулого року, на сайті Запорізької міської ради з’явилося повідомлення про знесення кіосків, що розташовані на нижній частині Райдуги.

Один з них, на той час простояв на своєму місці понад 4 роки, пригощав зірок української та російської естради, що виступали на День міста у Запоріжжя. Серед найбільш відомих була й легендарна Софія Ротару, розказав власник однієї  точок Олександр Приходько. За 4 роки підприємець завоював довіру постійних клієнтів та вийшов на  непоганий стабільний заробіток. Бізнесмен за цей час працевлаштував 5 запоріжців та стабільно сплачує податки до бюджету в розмірі 10 тисяч гривень щомісяця. Олександр Приходько, окрім іншого, є людиною з інвалідністю, а щоб не виживати на копійки та не стати тягарем для держави, вирішив зайнятися бізнесом, тож точка на Райдузі приносить чи єдиний дохід чоловіку.

Варто зазначити, у літній період, коли на Райдузі багато містян, до кіоску пана Олександра завжди стоять черги. Кава, чай та коктейлі приходяться до смаку запоріжцям, люди знають – все якісно та натурально, бо ж замовляли тут не раз. Інформація про закриття бізнесу засмутила містян, про це люди писали у соціальних мережах та у коментарях під публікацією публікаціями, у тому числі.

У червні минулого року ситуація здавалася безвихідною, бо ж навіть з’явилося рішення виконкому міської ради про дозвіл на знесення точки продажу. Журналісти тоді намагалися розібратися у ситуації та з’ясувати, кому ж насправді заважає цей кіоск. Усі стрілки були переведені на районну адміністрацію, а вона у свою чергу кивала на поліцію, яка забороняє у цьому місці розміщувати хоч щось, бо це начебто заважає руху автомобілів. Варто зазначити, кіоск на колесах Олександра Приходька розташований дійсно на місці парковки автомобілів, але на запит підприємця тоді поліція відповіла, що насправді претензій не має. Ситуація зайшла до глухого кута, бо причина знесення залишалася невідомою. Сам підприємець заявив журналістам – “Я не дам залишити себе без засобів для існування, якщо дійде до знесення точки, я вилізу на дах кіоску і буду відстрілюватися!”

Та, на щастя, до цього не дійшло. Олександр Приходько звернувся до депутатів, що входять до постійної комісії міської ради з питань регуляторної політики, розвитку підприємництва, торгівлі, послуг та захисту прав споживачів. Члени комісії взялися самостійно з’ясовувати, що ж не так з дозволами та що можна зробити, щоб зберегти бізнес.

“Дуже  вдячний депутатам, без них я б самостійно не справився. Сьогодні у мене є дозвіл ще на рік ведення підприємницької діяльності. Місце нашого розташування на разі не змінилося, але як тільки потепліє, ми переїдемо на 2 метри далі, ось на цю зелену зону (вказує на місце позаду кіоску – ред.). Моя ситуація підтвердила те, що стукати завжди треба і підходи шукати з різних боків. Пригадуєте що було в червні, на той час я вже спробував майже всі варіанти і потрапив до замкнутого кола. Останнє, що спробував – піти на комісію і там розказати про свої проблеми, чесно кажучи я не особливо вірив, що щось з цього вийде. Але депутати профільної комісії активізувалися, ми разом боролися, поки не знайшли рішення.

Важливу роль зіграли також ЗМІ, які оприлюднили повну інформацію про стан справ. Те, що я людина з інвалідністю дійшла, мабуть і до перших осіб в місті, після цього з’явилося повне сприяння. Не виключаю і тієї можливості,що я не все знав і не туди звертався раніше. Коли продовжили дію дозволу, мене зобов’язали підготувати місце за межами парковки і переїхати туди. Як тільки потепліє, займуся цим.  Але зараз виникала нова проблема, кажуть, що вже є рішення  Запорізької міської ради про знесення усіх кіосків на колесах типу “Купава” у місті. Я не знаю 100% правда це чи ні, але якщо правда, то ми знову “попали” під роздачу” – поділився Олександр Приходько.

Чоловік повідомив, що колись на місці “Купави” стояв інших об’єкт на колесах, він досі є у власності і враховуючи успішний досвід оформлення документів та вирішення найбільш складних задач, пан Олександр вирішив розвивати свій бізнес. Найближчим часом він планує поставити ще одну точку – на площі Запорізькій, неподалік того місця, де колись стояв пам’ятник радянському вождю.

Рішення № 52 «Про затвердження Положень, що регулюють правовідносини функціонування тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності та об’єктів дрібнороздрібної торговельної мережі на території м.Запоріжжя», яке згадував Олександр Приходико прийнято депутатами 30 січня поточного року. Втім, воно потребує додаткового аналізу, а у міській раді, на разі не готові його прокоментувати. Тож про нововведення  напишемо  в окремій публікації, як тільки буде повна і достовірна інформація.