Вчора, 13 березня, студенти одразу двох запорізьких навчальних закладів мали зустріч із відомим українським істориком, політологом Олександром Палієм.

Гість відвідав Запорізький медичний університет та Запорізький Національний технічний університет. Зустріч була присвячена історії України та викликам сьогодення.

“Я закликаю всіх аналізувати, шукати відповіді на запитання, звертатися до історії України, яка підкаже вам, як діяти правильно. Сьогодні я тут, бо хочу донести важливість ключових подій 2019 року та закликати поставитися до них з повною відповідальністю!” – заявив гість.

Особливо молодь цікавилася реформами та перспективами найближчих років, зокрема, через призму майбутніх виборів. Олександр Палій заявив, що підтримує Петра Порошенка оскільки за п’ять років діючий Президент вивів країну на якісно новий рівень і лише він може протистояти Росії.

“Україна сьогодні знаходиться не в тій ситуації, щоб експериментувати чи допускати помилок. Вибори, тим  паче – вибори Президента України, це місія більш ніж відповідальна. Нам належить жити у тій країні, яку оберемо 31 березня. Без перебільшення, зараз, як ніколи важливо зробити максимально обдуманий вибір. На мій погляд, змінювати сьогодні Головнокомандувача, людину, яка представляє інтереси країни перед світом, є дуже ризиковано. Скажу більше – це може бути фатально.  Чому? Ви пам’ятаєте, що казав Путін, у 2014 році? – Ми за 2 тижні дійдемо до Києва! Якби не стійка позиція та дипломатична майстерність Президента Петра Порошенка, він би це залюбки зробив.

Ми маємо розуміти, що ворог, який кілька років тому вторгся на українську територію, тільки чекає послаблення ситуації. Порошенко ж зараз не дає Росії шансу на домінування, яке вона мала протягом минулих століть. Вихід з-під впливу Кремля додав Україні лише бонусів. Росія прикрила для України ринки збуту, а ми відкрили нові, більш потужні. Ми почали експортувати до Європейського Союзу і тільки виграли від цього. За час президентства Порошенка експорт до країн ЄС збільшився на 55%. Він буде збільшуватися й надалі, якщо основний вектор руху буде збережено. Так, наразі ми продаємо переважно сировину, що не дає економіці країни істотних переваг, але наступні 5 років  ми зосередимо свою увагу на виробництві товарів. Це вже анонсував Петро Порошенко і я особисто не маю підстав чи аргументів йому не вірити, бо ж добре пам’ятаю обіцянки з приводу армії, безвізу та Томосу, які для більшості і для мене, як політолога у тому числі, виглядали чимось фантастичним. ” – повідомив Олександр Палій.

Політолог пояснив, чому він впевнений, що заданий темп та стратегію розвитку не зможе підтримувати будь-хто інший, окрім діючого Глави держави.

“Я не хочу зараз розглядати кожного, бо це затратно по часу, але можемо зупинитися на кількох тих, у кого рейтинг дає шанси на перемогу. Хороші показники підтримки сьогодні, окрім  діючого Президента, в Зеленського та Тимошенко. Якщо перший  – формально нова людина в політиці, то на що здатна Юлія Тимошенко українці добре знають, може хіба позабули, але час до виборів ще є, варто було б згадати.

Не таємниця, що Зеленський  це людина Коломойського, а він, як показує досвід минулих років, зацікавлений лише у лобіюванні власних бізнесових інтересів. Згадайте «Приватбанк» та «Нафтогаз» Коломойського – він не вміє чесно вести бізнес, натомість прагне домовитися про вигідні для себе умови, щоб розпихати все по кишенях і втекти, як це він нещодавно зробив з Швейцарії. Його зараз ловлять по усьому світу, бо куди б він не пішов, усюди з’являються нові схеми  та договорняки. Президент Зеленський, я переконаний – це не довготривале царювання заради максимального збагачення його спонсора.

Що стосується Тимошенко,  то вона входить до кремлівської мафії. Я переконаний, вона у Путіна, який має достатньо компромату на неї, на добрячому гачку. Якби вона навіть прагнула, вийти із-під залежності Путіна вона не зможе, бо ж зав’язана з ним надто сильно, згадаймо хоча б її газові угоди, які вивели з країни понад 35 мільярдів. Президент Тимошенко поверне до України Росію.” – зазначив експерт.

Олександр Палій також дав оцінку призначенню заслуженого полковника Сергія Кривоноса заступником секретаря РНБО. Він запевнив, що цей крок Петра Порошенка свідчить про готовність та щире прагнення боротьби з корупцією в українській армії, а далі й у інших сферах.

“Якщо скандал є, то напевно корупція в оборонпромі справді мала місце. Я це питання досліджував, ЗМІ умисне приплели туди Порошенка. Відношення до цього він точно не має, бо ж сам системно жертвує власні кошти на потреба армії і там значно вищі суми, ніж вказано у розслідуванні. Щоб попередити у майбутньому подібні скандали він призначив на високу посаду Сергія Кривонаса, мораль та честь якого не дозволить закривати очі на корупційні схеми ” – повідомив політолог.