У якості кандидатки в народні депутати від політичної сили «Європейська солідарність» у Запоріжжі побувала Міністр у справах ветеранів Ірина Фріз.

Під час прес-конференції Міністр поспілкувалася з місцевими журналістами на найбільш гострі теми. Разом з нею на питання відповіли кандидати в народні депутати від партії «Європейська Солідарність» бійці АТО Валерій Прозапас (одномандатний виборчий округ №76) та Андрій Хімічев (одномандатний виборчий округ №77), який також членом Громадської ради при Міністерстві ветеранів.

Ірина Фріз одразу зазначила, що зараз перебуває у відпустці, тож спілкуватися з журналістами буде як кандидатка у народні депутати.

«Почну з аргументації чому долучилася до команди «Європейської Солідарності». Наразі це єдина команда, що чітко заявляє про своє бачення подальшого розвитку країни. Ми не ходимо кругами, як це роблять інші, а чітко кажемо – фундамент України це: Армія, Мова, Віра! Подальший розвиток України буде відбуватися в рамках євроінтеграції. Україна повинна вступити до Європейського союзу та НАТО. Всі ті цінності, які ми закріпили протягом останніх 5 років маємо намір відстоювати у Верховній Раді. 

Визнаю, говорити розмито і неточно  означає розширити своє електоральне поле, але це також свідчить про нечесність перед виборцем. Всі, хто до кінця не каже, яким шляхом поведе Україну, не можуть мати на меті нічого хорошого, бо вже на старті вони орієнтуються на переговорні процеси, які в подальшому визначать напрямок руху. Ми натомість все кажемо чітко та точно. Окрім цього, в команді ЄС достатньо досвідчених людей, які вже встигли реалізувати цікаві програми та проекти. Наша команда вміє працювати як в законодавчому так і у виконавчому полі. Вважаю, що набиратися  досвіду на крові українці – це злочин, тож переконана, у владі потрібні досвідчені люди, які зможуть адекватно реагувати на зовнішні та внутрішні виклики, також – на підступні ходи Росії» – повідомила Ірина Фріз.

Учасників діалогу цікавила позиція Ірини Фріз з приводу останніх подій в країні, зокрема, повернення Росії до ПАРЄ та ознаки дискредитації Збройних сил України.

Міністр переконана, що необізнаність команди нового президента може наробити лиха для країни – першими ознаками печальних для нас тенденцій є повернення  Росії до ПАРЄ.

«Дуже важко бути свідком того, як руйнуються наші напрацювання минулих років. За 5 років ми здобули у світі репутацію надійного партнера. Нас підтримували, нам допомагали. Пройшов лише місяць, як в Україні новий президент і подивіться що відбувається, – Україну відсувають на другий план. Це не трапилося без причин, як це можуть припускати. Я переконана, цей крок свідчить про те, що світові лідери не довіряють новому президентові, він не відстоює інтереси нашої країни на світовому рівні. Подивіться на ситуацію з обстрілом швидкої допомоги у Водяному та загибеллю українських військових. Зеленський у цей час чим займався? Я вам скажу – продавав квитки на бізнес-ланч з собою і єдине про що заявив: «Я чекаю на реакцію Європи!». А Європа напевно чекає на реакцію президента країни, в які агресор вбиває людей. Він наївно займається відведенням військ, по-факту в односторонньому порядку, бо всі джерела говорять про те, що Росія знову не виконала домовленостей і не зробила кроку у відповідь. Ось вам ціна нових обличь у політиці, вона занадто велика» – заявила Ірина Фріз.

Спікери заходу вказали й на іншу небезпеку – спроби дискредитації Збройних сил України та волонтерів. Військові, що зараз на лінії фронту, все частіше висловлюють побоювання, чи не почнуть садити по тюрмах  хлопців, що боронять рідну землю?

«Сьогодні в команді президента заявляють, що армія має надлишкове майно, а ще місяць тому телеканали Коломойського розганяли зраду про бізнес на крові та розкрадання армії. Де здоровий глузд? Власне, за допомогою цього бруду Коломойський і привів до влади свого президента. Сьогодні проводять обшуки у волонтерів. Що на своїх плечах витягнули найважчу ситуацію, що склалася, коли в країні ще не було президента, а боєздатного війська було лише 5 тисяч осіб, та й то – голе та босе. Сьогодні контролем, за відведенням військ з боку України займається Олександр Кузьмук – люди Януковича генерал, при якому солдатам в армії не було де спати та що їсти. Це ніщо інше. Як знущання з країни та українців, близькі та рідні яких віддали свої життя за Україну», – заявив Валерій Прозапас.

Кандидати в народні депутати наголосили, що одним з головних завдань партії «Європейська Солідарність» в Парламенті є недопущення реваншу проросійських сил, збереження курсу на ЄС та НАТО, продовження впровадження реформ і примноження здобутків останніх п’яти років.