Запорізький ДБК, слід говорити відверто, пережив усі компанії, які протягом 50 років пробували закріпитися в Запоріжжі на ринку будівельних послуг. Що вже говорити про невеличкі фірми, які організували бригаду, побудували один-два будинки та й зникли. З усіх, хто міг би створити здорову конкуренцію основний і єдиний запорізький будівельник Петро Сабашук згадує хіба Константу.


«Системною була компанія, шкода що свого часу щось пішло не так і вона зникла» – каже Петро Павлович.

Запорізький ДБК натомість вже 50 років будує, більшу частину свого життя — у складі команди Сабашука. За цей час комбінат встиг звести половину мікрорайону, а сьогодні має амбітні плани на створення нового, але архітектурно грамотного вигляду старого Олександрівська. А також перетворення мікрорайону Південний на окреме місто, так би мовити – на маленьку «Венецію».

В усіх будівельних компаній рано чи пізно з’являються проблеми, але далеко не всі можуть їх вирішити й рухатися далі. Бізнесмен Сабашук пригадує з півдесятка кризових ситуацій, які вдалося успішно здолати, завдяки чи всупереч чому – про це сьогодні й поговоримо.


З позиції багаторічного досвіду, які б ви назвали відмінні особливості між Запорізьким ДБК та іншим будівельними компаніями в Запоріжжі?

По-перше, я не знаю в Запоріжжі жодної компанії, яку справді можна назвати будівельною, окрім ЗДБК.

Але ж будинки хтось зводить…

Так, на жаль це фірми, які з’явилися нізвідки, зробили швиденько проєкт, найняли людей, зібрали інвестиції і почали будувати, закінчили або ні, а далі зникли. Є звичайно компанії, які можуть побудувати кілька об’єктів, але одразу після цього вони змінюють назви, директорів, або навіть перетворюються в нові юридичні особи з іншими засновниками. Ви не замислювалися чому так?

Особисто я здогадуюся – напевно, щоб не було кому ставити запитань в разі їх виникнення. У кого ви будете питати, якщо після року експлуатація почне руйнуватися фасад, дах будинку чи комунікації?

Коли плануєте купувати квартиру про це варто подумати в тому числі й навіть в першу чергу. Добре, якби кожна українська сім’я могла купити собі по квартирі, але як правило нерухомість передається від батьків дітям і далі, тож мусимо добре думати що і в якому вигляді отримають від нас нащадки. Я, як будівельник завжди про це думаю! В будинках Запорізького ДБК має бути комфортно третьому і четвертому поколінням.

Після здачі в експлуатацію наша компанія бере будинок в обслуговування, це дозволяє звернутися до будівельника у випадку необхідності проведення ремонтних робіт чи рекламації. Це важливо, бо хто як не будівельник знає всі нюанси на об’єкті. Компанія, яка побудувала і зникла не несе відповідальності після здачі об’єкта, а в разі наявності претензій звернутися просто немає до кого.

А як ви оцінюєте, яка компанія є системною, а яка ні?

Тут все просто…Компанія, яка займається одним видом бізнесу, яка має свої заводи, систему інженерного забезпечення, має у своєму складі постійний штат співробітників з яких щомісячно сплачує податки може називатися системною.

Яка користь місту від тих, хто організував бригаду під проєкт, заробив свої гроші, але жодної копійки не віддав до бюджету міста? Я їх називаю не будівельні компанії, а проєктні компанії, там немає ні свого майна, ні своєї команди, ні сплати податків, там все в оренді. Про це мало хто замислюється, а варто було б.

З річних оборотів ЗДБК ми майже 30% витрачаємо на податки, міська влада потім ці кошти може виділити на ремонт доріг та тротуарів, образно кажучи – в тих же кварталах, де стоять нами зведені будинки.

Запорізькому ДБК вже 55 років, весь цей час він працює на одному і тому ж місці, змінюючи хіба підходи та вдосконалюючи технології. Ми даємо гарантії на наші об’єкти та в разі якихось проблем, компанія їх усуває, бо вона тут – в Запоріжжі. В Україні в принципі не так багато системних будівельних компаній повного циклу, які можна порівняти з нами.

Все що потрібно для системності будівельній компанії, після перезавантаження, про яке ви сказали пів року тому, зараз в ЗДБК є?

Ми дещо змінили підходи у введенні бізнесу, але принципово важливих для будівництва рішень не приймали. До середини минулого року ми будували все самостійно, тобто всі види робіт виконували наші люди. Компанію ми орієнтували на стабільність і незалежність, але час потребує змін і логістичних рішень. Нам довелося звільнити тих людей, які були для компанії тягарем – сантехніків, електриків та інших, послугами цих спеціалістів тепер будемо користуватися в на умовах підряду.

Для вас було болісно зменшувати штат?

Дуже! Це ж наші люди з якими ми працювали багато років. Коли стало складно утримувати повний штат, бо прийшли чергові проблеми в будівельну сферу, ми ще пів року пробували десь перекритися, перетерпіти в надії, що різких рухів робити не доведеться. Рішень оперативно не вдалося знайти, тому ми мусили все реформувати.

Колись давно прочитав книгу американського бізнесмена і запам’ятав цікаву фразу, яка стала для мене аксіомою. – «Якщо ти звільнив свого товариша і не можеш після цього спокійно спати, значить ти не бізнесмен і тобі пора кидати справу!». Яка логіка в цій фразі? Якщо тобі довелося звільнити приятеля, який був класним фахівцем, отже він в найближчій перспективі знайде ще кращу роботу і ти йому в цьому тільки посприяв. Якщо ж ти звільнив товариша, який не зможе знайти роботу, отже він поганий фахівець, в такому разі, навіщо тобі утримувати людину, яка не приносить твоєму бізнесу користі? Не варто утримувати ледарів на роботі, навіть якщо вони твої приятелі. Це правда життя.

Я завжди хотів бути хорошою людиною в першу чергу, але той факт, що мені довелося звільнити людей, які були облузую, думаю не робить мене гіршим.
Всі талановиті люди роботу знайдуть з нами чи без нас…

Можете назвати себе хорошим бізнесменом?

Не можу, бо вони мали б керуватися лише грошима, я ж за ними не ганяюся і відсутність заощаджень та майна в Сабашука є цьому підтвердженням. Люблю створювати красиві речі, навіть якщо це інколи збитково для мене. Я люблю будувати, тому і займаюся цим вже понад 30 років. Кожен наступний будинок ми робимо все краще і краще, виходить — ми спершу вдосконалюємо, а потім вже рахуємо чи нам це вигідно.

Багато років вам вдавалося знаходити виходи навіть з найскладніших ситуацій, шляхом чого або всупереч чому?

Мій бізнес дуже жорстокий, він відрізняється від інших принциповою особливістю. Власник заводу, наприклад, може собі дозволити всіх звільнити, закрити виробництво і продовжити жити далі. Тут зобов’язання лише перед собою — втратив капітал, ну і ладно.
Я ж навіть застрелитися не можу, коли все аж надто допікає, бо маю відповідальність і зобов’язання перед людьми, яким дав обіцянку та гарантії. Мені не дозволено просто все закрити, перемикнутися на інші справи та сказати: «Мені набридло, хочу займатися чимось іншим!». Життя та здоров’я Сабашука дають гарантії того, що зобов’язання будуть виконаними, по-іншому не буде.

У мене розуміння одне – будинки мають бути добудованими не залежно від обставин і проблем. Я не маю права не знайти виходу з ситуації, або не вийти з кризи.
Ось вам і відповідь на запитання.


Ви завжди кажете, що поганих будинків будувати не будете, чим будинки ЗДБК відрізняються від інших?

Я кажу що не вмію будувати погані будинки і це чиста правда. Кожен наступний об’єкт стараємося робити кращим та комфортнішим з впевненістю, що його оцінять навіть через 50 років. Знаєте, в Єгипті, коли садять фісташкові пальми, люди свідомі того, що вона дасть перші плоди тільки через 50 років. Їх садять люди, які вже сьогодні дбають про наступні покоління. В мене такі ж принципи, прагну, щоб мої будинки служили без капітального ремонту декілька десятків років.

Щодо відмінностей. Ми будуємо із залізобетону, який сам по собі є дуже надійним та міцним. Використовуємо системи енергоефективності лише перевірені, це сьогодні тренд. А враховуючи вартість комунальних послуг, вважаю, що кожен будівельник мав би змагатися за те, щоб мешканець платив за послуги якомога менше. Спитайте в людей, які живуть у зведених нами будинках скільки вони платять за опалення, ви самі все зрозумієте. Стіни будинків ми з’єднуємо із землею, це складна і нудна для розуміння методика, але вона дає можливість тримати температуру взимку і не дозволяти перегріватися влітку. Вважаю, що до 5 поверху кондиціонери не потрібні у квартирах в принципі. Це економить також електроенергію.
Ми ставимо вікна від компаній, які вже давно довели якість свого товару, використовуємо для комунікацій лише пластикові труби, які служитимуть довго і безперебійно. Ми замовляємо цікаві проєкти, які вже найближчим часом будуть прикрашати місто та давати йому нового вигляду. І найголовніше, навіть якщо строки завершення будівництва довелося перенести, запоріжців мають бути впевненими, їхній будинок таки буде добудованим.

Найновіший проєкт, що незабаром буде в продажі за програмою безризикового фінансування I B I S концептуально інший, навіть за технологією будівництва — це ЖБК «Старий Олександрівськ». Саме на цьому проєкті буде застосовано новий облік старої частини міста, дотримуючи стилю малої забудови цієї частини Запоріжжя, але з комбінованим сучасним фасадом, що суттєво прикрасить та додасть нових барв новою будівлею у самісінькому центрі міста.