«Коло побратимів» – це проект з психологічної підтримки ветеранів АТО та членів їх родин. Цілий рік професійні психологи та волонтери завдяки групам самопідтримки в Запорізькій області допомагали населенню, постраждалому у надзвичайній ситуації. Про результати роботи, про успіх та здобутки вони розповіли на заключній прес-конференції, яка відбулася 25 липня у арт-центрі «Loft MLYN».

«Коло побратимів» було створено завдяки зусиллям ГО «Центр соціально-психологічної підтримки «Ресурс». Громадська організація була створена у 2014 році. Вона об’єднала у собі психологів та психотерапевтів, які з перших днів конфлікту на Сході України надавали допомогу людям, які потрапили у скрутне положення .

Члени «Ресурсу» на волонтерських засадах чергували у МНС, відвідували шпиталі та лікарні, де надавали допомогу пораненим бійцям. Також вони відвідували ротаційні табори та навчальні полігони та приділяли увагу профілактиці емоційного вигорання у волонтерів.

Громадська організація «Центр соціально-психологічної допомоги «Ресурс» співпрацює з Міжнародним Медичним Корпусом (International Medical Corps), а також з Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Один рік життя

За рік роботи проекту «Коло побратимів» у п’яти районах Запорізької області – Запорізькому, Вільнянському, Оріхівському, Пологівському та Гуляйпільскому – проводились групи само підтримки для ветеранів АТО та членів їх родин, родинні свята, круглі столи, де влада та ветерани мали змогу обговорити нагальні потреби та проблеми.

Цікаво, що найефективнішим методом допомоги виявились групи само підтримки. Чому? Менеджери відповідають: «Що більше люди залучені в процеси підтримки, то вища ймовірність того, що вони віднайдуть надію, здатність долати труднощі й досягнуть значних успіхів у відновленні власного життя і громад».

«Групи само підтримки – це простір, де люди зі схожим досвідом мають змогу отримати підтримку однодумців, розширити коло своїх соціальних зв’язків. Саме рівність кожного учасника в групі, тобто, принцип «рівний-рівному», дозволяє створити у групі атмосферу довіри, поваги та важливості кожного».

Принцип «рівний-рівному», який психологи застосовували у групах, знімає усі стереотипи та страхи щодо психологічної допомоги. Він дозволяє учасникам самостійно виявити та вирішити проблеми, а також вони залишаються впевнені у конфіденційності.

За рік роботи було створено мережу таких груп, які зараз продовжують працювати. Зараз ГО «Центр соціально-психологічної допомоги «Ресурс» також розробляє подібну мережу для внутрішньо-переміщених осіб.

Окрім груп самопідтримки «Коло побратимів» проводили також родинні свята та круглі столи.

Наприклад, одним із найвдаліших прикладів проведення круглого столу за участі влади та ветеранів АТО, стала зустріч у Пологах, де було обговорено створення зони відпочинку на місцевому водоймищі. Ветерани та їх родини запевнили органи самоврядування, що така зона відпочинку стане у нагоді, бо для того, щоб виїхати на декілька днів до озера, яке знаходиться недалеко від їхнього дому, не треба кидати побутові справи,я к це довелося б робити, якщо виїжджати на відпочинок, наприклад, за межі області, чи хоча б у інший район.

За час існування члени проекту проконсультували та допомогли більше ніж 1700 осіб, а у родинних святах взяли участь майже 1500 відвідувачів.

«Дозволь собі допомогти»

Ще одним здобутком проекту стала збірка позитивних порад про те, як пережити ту чи іншу складну ситуацію. Автори, учасники проекту,  цих порад пережили схожий досвід та знають, що сказати ветеранам АТО та членам їх родин, у яких «повернення» ще попереду.

Анастасія Жидкова, менеджера проекту, розповідає: «По суті, наш проект – це концентрована вижимка досвіду – позитивного чи ні, – та рецептів пережити, усвідомити, піти далі».

Для створення довідника члени проекту опросили понад 80 ветеранів та членів їх родин, та з близько 200 різних повідомлень обрали 20 для майбутньої брошури.

PR-менеджерка проекту Вікторія Петрова розповіла: «Свої повідомлення ветерани та інші учасники проекту мали змогу проілюструвати самостійно, відповідно до власного досвіду, вражень та відчуттів, результат цього можна побачити у буклеті».

На півслові

Окрім свят, груп самопідтримки та буклету, учасники проекту «Коло побратимів» спільно з авторським проектом письменниці Олени Герасимюк «Розстрільний календар» запустили медійний проект до тижня вшанування п’яті жертв політичних репресій «На півслові».

«Наш проект – відеоцикл-згадування репресованих Радянською владою (і не тільки) українських поетів і письменників. Це проект, у якому ветерани/ки, волонтери/ки, вимушені переселенці/ки, громадські активісти/ки (деякі успішно поєднують у собі всі ці соціальні ролі) читають вірші репресованих поетів. Цей проект – наша спроба вшанувати сміливість цих людей бути українцями у той страшний час, і заклик пам’ятати» – написано на сторінці «Коло побратимів» у Фейсбуці.

Що далі?

Психологиня та тренерка проекту Ірина Номеровська говорить, що наразі проект закінчений. Групи самопідтримки вже успішно працюють і без допомоги членів ГО «Центр соціально-психологічної підтримки «Ресурс». Однак є можливість, що у майбутньому щось подібне буде створено для вимушено переселених осіб.