Сергій Притула – про “Вар’яти-шоу”, осінні гастролі, роботу на “Новому”, українців в Україні та за кордоном

Якщо вірити вислову “сміх продовжує життя”, то “Вар’яти-шоу” на чолі з Сергієм Притулою житимуть вічно! Гумор у їх раціоні щодня по десять разів на день. Але ці хлопаки більшою мірою стараються не для себе, а для поціновувачів та поціновувачок смачних українських жартів.

Уже 15 жовтня найбільш гастролююче україномовне гумористичне шоу країни – “Вар’яти-шоу” привезе до Запоріжжя нову 2-годинну програму. А поки ці затяті гумористи “колесять” по Україні та “пакують валізи” до козацького краю, ми “вкрали” у них трішки часу та поставили кілька запитань, аби ще більше дізнатися про те чим сьогодні живуть ваші улюблені гумористи. Тож, про зміни, розвиток у колективі, осінні гастролі, українців в Україні та за кордоном, тєлік, “Новий канал”, натхнення та людей говоримо з унікальним телеведучим, поціновувачем української кухні, шоуменом Сергієм Притулою.
У нього стільки регалій, як яблук на яблуні, проте найбільше щастя йому приносить перше і єдине україномовне гумор-шоу “Вар’яти”.

Сергій Притула
Сергій Притула
Сергій Притула


– Пане Сергію, вітаю Вас і Вашу компанію з черговими гастролями по Україні.

Гадаю, Вам, як завжди, є що сказати людям. Роки ідуть, “Вар’яти” розвиваються. Звідси питання:
Телеверсія “Вар’яти” з’явилася через 6,5 років вашої гастрольної діяльності. За цей час з команди у “вільне плавання” пішли Костік Кот, Міша Муха, Коля Кутуньйо, Роман Гапачило, прийшли інші. Минулої осені відбулася прем’єра “Вар’яти-шоу” на “Новому”, зараз знову будуть ефіри, продовжуються гастролі. Вам є з чим порівнювати “Вар’ят” “вчорашніх” з “Вар’ятами” “сьогоднішніми”. Що змінилося в середині команди за ці роки, як ви змінилися, якими стали прості тернопільські хлопаки, прийшовши на цей шлях, на якому ви з командою зараз знаходитися?
– Якщо обійтись без зайвих ліричних відступів, то ми пройшли шлях від аматорів до професіоналів і зараз міцно тримаємося у трійці найпотужніших гумористичних шоу країни. За ці роки через колектив дійсно пройшло багато акторів, кожному з яких ми вдячні за вклад у розвиток “Вар’яти-шоу”. Останніх 3,5 роки наш склад незмінний, а це означає, що в структурі залишились люди, які не є деструктивними у роботі колективу, які не просто “притерлись” один до одного, а не мислять себе на сцені без колеги. Зрештою, у нас не тільки “тернопільські хлопаки”. Якось так збіглось, що у нас колектив 50/50. 50% – тернополяни, 50% – Млинів (Рівненська область). Для себе ми не змінились. Важко якось мінятись по відношенню до людини, яку знаєш 17 років. А як змінились для оточуючих… це питання треба адресувати їм.

Сергій Притула

– У “Вар’яти-шоу” знову осінній тур. 15 жовтня ви привезете в Запоріжжя нову 2-годинну програму. Квитки уже розлітаються, мов “гарячі пиріжки”. Чим дивуватимуть талановиті пацани запорізьких фанів цього разу?

– Ми не Девід Коперфільд, щоб дивувати. Ми їдемо смішити! Це вже 6-ий всеукраїнський тур за 3 роки. Тільки цього разу із вкрапленням 6-ти концертів у США та Канаді. В Запоріжжя ми веземо максимально ретельно підібрану програму із кращих жартів, мініатюр і пісень за останній рік! Важливо, що запоріжці побачать добрий шматок того, що вийде в телеефір на Новому каналі ще до прем’єри другого сезону “Вар’ятів” на ТБ. Зважаючи на те, як нас гарно приймали того року, думаю, місто заслужило на ексклюзив!

– В Україні “Вар’яти-шоу” вже давно завоювали народну любов. Цього туру ви відвідаєте ще й міста США та Канади. Як люди сприймають ваш гумор в Україні та за кордоном, над чим більше сміються тут і там та чи є між ними якась відмінність?

– Практично немає якихось відмінностей. Все одно “кістяк” глядацької аудиторії складають українці, які емігрували закордон за останніх 5-15 років. Вони ретельно слідкують за справами в Україні, чітко орієнтуються в українському шоубізнесі і ще не настільки асимілювались, щоб не засміятись від класичних українських побутових моментів. Тому наша програма у Празі чи у Лондоні, чи зараз на США чи Канаду, практично не відрізняється від програми у Запоріжжі чи Ужгороді. Хоча, звісно ж, ми щось готуємо спеціально під місцеву кон’юктуру.
Сергій Притула
Сергій Притула

– Коли людям хочеться якісного українського гумору або ненав’язливої терапії, вони йдуть на “Вар’яти”, або вмикають “Новий” і “Вар’яти” “приходять” до них додому. А що роблять “Вар’яти”, коли їх покидає натхнення?

– Ну, знаєте… загнаних коней пристрілюють. Тому ми теж маємо міру в контексті роботи. Хоча, колеги по цеху, які дізнаються, що, наприклад, минулого року у нас було 122 концерти, плюс ще 40-50 корпоративних заходів, плюс 12 годин телеефіру, вважають, що ми якісь “зомбі”)). Ми маємо час на відпочинок. Я маю на увазі і спільний, і один від одного. Але, які б ми втомлені не були, натхнення не може покинути так, щоб “в нуль”. Ми ж жартуємо на побутову тематику. Тож, навіть відпочиваючи, ми все одно набираємось якогось натхнення від дітей, дружин, батьків, хатніх справ, походу в магазин, відпочинку на морі чи в Карпатах тощо. Процес триває без зупину ?

– У березні на Медіаняні вийшло інтерв’ю з Вами. Російською мовою. З цього приводу було багато коментарів від фанів, на зразок: “не звично, не сприймається”. Люди звикли до Вашого українського говору, особливої манери спілкування, а тут їм це задоволення “обламали”. Ви самі як ставитесь до того, що Ваші відповіді перекладають російською?

– Негативно. Але я дізнався про те, що інтерв’ю переклали російською вже пост-фактум. Чесно кажучи, я і сам не розумію, що заважає журналістам видати інтерв’ю мовою оригіналу. В кінці-кінців – це ж додатковий “геморой”: ти спочатку маєш “розшифрувати інтерв’ю” (прим.ред.: прослухати аудіофайл і занотовувати його у відповідному стилі), а потім ще й перекласти його!

– Зеленський заполонив “плюси”, Притула – “Новий канал”.

В одного в голосі відчувається незвична хрипота, що відрізняє його і робить впізнаваним, в іншого свій особливий український говір, який полюбився мільйонам. У першого – “Квартал”, у другого – “Вар’яти”. Володимир в основному жартує про політику, Вам близький побутовий гумор. Ви різні, але якщо провести паралелі, то в дечому можна знайти нотки схожості. Не думали над тим, аби поспівпрацювати разом в якомусь із проектів чи, наприклад, зняти спільно фільм?

– А сенс? Є два самодостатніх керівника двох самодостатніх колективів. Для чого десь зливатись і робити щось одне, якщо у заочній конкуренції (заочній, позаяк з “Кварталом” ми не конкуруємо глобально – у них зовсім інша цільова аудиторія), можна робити дві справи, кожна з яких буде мати свого поціновувача.

– Ви якось промовилися, що проблема багатьох каналів у тому, що в керівництва немає стратегічного бачення розвитку того чи іншого працівника. Наскільки мені відомо, у Вас також. Сьогодні Ви затребувані у багатьох телевізійних проектах, але добре розумієте, що з часом втратите в них актуальність. Іншими словами, станете мудріші ? Ким Ви себе бачите років десь через п’ять на “Новому”, який для Вас уже, як дім рідний? Чи може до того часу таки випробуєте долю і “перекочуєте” на інший канал або взагалі підете з телебачення у свій продакшн?

– Не люблю “вилами по воді писати”. Мені комфортно на Новому. Я на цьому каналі вже 3 чи 4 керівника пережив. Колектив Нового – моя друга сім’я. Я ніколи не зарікаюсь і не стверджую, що колись я не опинюсь на іншому каналі. Так само не буду заперечувати, що останніх 2 роки розвиваю власний продакшн: “Вар’яти” на Новому – це спільний проект нашого продакшну і “Нового”, ми написали сценарій повнометражного фільму, цього року адаптували вже 2 серіали на замовлення інших продакшнів, зараз працюємо над третім. Проте, я не хочу заглядати так далеко. Там, у цій 5-7-10 річній перспективі у мене можуть з’явитись і амбітніші плани, аніж просто телевиробництво. Час покаже.

– Що “Вар’яти” побажають українцям сьогодні?

– Аби здорові були, платили податки і не дозволяли чиновникам вилазити собі на голову!

Найбільш гастролююче україномовне гумористичне шоу країни – “Вар’яти-шоу” буде у Запоріжжі 15 жовтня. Двогодинна програма почнеться о 19:00 в ПК “Дніпроспецсталь”. Квитки вже в продажу.


До Нового року “Вар’яти” дадуть майже 50 виступів в Україні, а також у містах США та Канади. Не пропусти можливість посміятися від душі у своєму місті!

Автор: Ірина Ярко/Yarko production
Фото надані “Вар’яти-шоу”