Вчора вранці з’явилася інформація про те, що в Молочному лимані, який поблизу Кирилівки Запорізької області сталася екологічна катастрофа. Загинуло 40 000 одиниць піленгаса.

Про наявність серйозних проблем на Молочному лимані шумлять уже давно. Зокрема протока, яка з’єднує Азовське море та Молочний лиман  повністю забита піском. Риба, як запливала з моря на нерест, зараз не може  спокійно пересуватися. Місцеві мешканці били на сполох, та протягом вересня викладали у соціальні мережі фото, де чітко видно, що рівень води у лимані вменшився на десятки метрів.

катастрофа

У той час Кирилівська влада заспокоювала усіх тим, що з обласного бюджету вже виділено 1.4 млн. і вже скоро розпочнуться роботи. Тендер був проведений у липні поточного року. Виграло  ТОВ “Техморгідрострой Миколаїв” та отримало з бюджету 1 303 511.00 гривень на розчистку протоки. 

Далі, стороки проведення розчищувальних та будівельних робіт постійно переносили. А коли підрядник все ж приступив до роботи, то працював  неякісно та дуже повільно, – повідомив громадський активіст Віктор Шейко.

Вчора, на своїй сторійці у соціальній мережі фейсбук активіст виклав фото та відео результати прочищення протоки.

Причиною екологічної катастрофи, на думку активістів стало порушення технічних вимог та інструкції з боку підрядника.

“Коли розчистили протоку, до лиману потрапила велика кількість холодної морської води, це збіглося з періодом шторму. В наслідок – більше 40 000 одиниць пелінгаса загинуло. Це близько 5 тон риби. За нашими підрахунками, загальна сума збитків близько 6 мільйонів гривень. Попередні роки розчистку проводили спільними зусиллями місцеві мешканці та активісти, нам це обходилося приблизно 240 000 гривень. У цьому рокі підряднику виділили майже півтора мільйони і ось що в результаті ми отримали. Хто тепер буде відшкодовувати збитки. На мою думку – все це через корупцію і чергове  недоцільне витрачання бюджетних грошей та ще й завдання шкоди.”

У зв’язку з виникненням гострої ситуації, (хоча напевно передбачуваної), в Запорізькій обласній державній адміністрації провели термінове засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Головним питанням розгляду став масовий мор піленгаса, який стався у впротоці Молочного лиману цими вихідними.

Овновний результат засідання – підорядник не виконав умов договору та,  своїми силами впоратися важко, тому треба звернутися до профільного Міністерства.

“Ми розуміємо, що суб’єктом господарювання на цій території є Приазовський національний парк. Проте щороку навесні та восени виникає одна й та сама проблема із замуленням вимоїни. З боку облдержадміністрації було проведено ряд заходів, таких  як виділення коштів та проведення тендеру на розчистку. Проте низка факторів призвела до екологічної катастрофи. Шукати винних будуть правоохоронні органи. А нині ми  маємо зробити все, аби не допустити погіршення ситуації. Тож нині  прийнято рішення про необхідність визнати територію гідрологічного заказника загальнодержавного значення «Молочний лиман» місцем екологічної катастрофи та щодо виділення коштів з резервного фонду для термінового проведення робіт. Також до нас приєднаються підрозділи ДСНС, Нацгвардії та небайдужі промисловці”, – зазначив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

За підсумками наради також вирішено звернутися до Міністерства екології та природних ресурсів України щодо негайного втручання в ситуацію, виділення коштів та вирішення питання забезпечення водного сполучення між Азовським морем та Молочним лиманом. Крім цього, будуть направлені листи до правоохоронних органів щодо внесення до ЄРДР матеріалів стосовно посадових осіб ТОВ «Техморгідробуд Миколаїв» у зв’язку з невиконанням умов договору, а також керівництва Приазовського національного природного парку щодо не забезпечення підтримки діючого гирла лиману та проведення інших заходів щодо підтримання оптимального гідрологічного режиму заказника, що спричинило особливо великі збитки державі.

Коли підрядник не виконував умов договору протягом тривалого проміжку часу, усі мовчали. Та ще й перерахували авансовий платіж у сумі 391,053 тис. грн.  А коли державі завдано шкоду на кілька мільйонів гривень, – просто констатували факт – підрядник не виконав умов. Так, на жаль часто трапляється, а все тому, що ніхто не готовий виконувати свою роботу відповідально і чесно!