28 січня біля Львівського цирку відбулася запланована мирна акція протесту проти використання тварин у циркових шоуДо мирного пікету долучились близько 30 активістів, які прийшли під стіни цирку з плакатами “Цирк без тварин”, “Ні дресурі, ні садизму” та подібними. Однак все завершилось вкрай не мирно. Активістів “Екологічної платформи” та організаціїї “Чорний стяг” затримала поліція, яка, можливо, “співпрацювала” з ультраправим угруповуванням, кажуть зоозахисники.

Надвечір, після чотирьох годин проведених у Галицькому відділку поліції, активістів нарешті відпустили. Ось як “RegionNews” прокоментував ситуацію учасник акції, що теж був затриманий:

“Коли ми прийшли під стіни цирку, там вже було дуже багато поліцейських,  а крім того представники ультраправих організацій “Нацкорпус” та “Правий сектор”, а також неонацистского угрупування  “Misanthropic Division”, про що свідчать нашивки на їх одязі: 

Таке враження, що нас чекали. Ми спокійно стали та розгорнули плакати. Пікет протривав близько 10 хвилин, після цього, дуже швидко, до нас підлетіла поліція та пов’язала одного з наших, всіх інших взяли в оточення. В цей час праві запалили фаєри. Одного з них поліціянти теж скрутили, доправили до відділку, проте, як виявилось пізніше, майже відразу відпустили. Нас же стали “пакувати”. Без пояснень почали обшук. Правоохоронці поводились дуже грубо, ображали, крили нас нецензурною лексикою. Декількох наших сильно кинули на землю – в них розбиті обличчя. Не жаліли й дівчат. Я пролежав на снігу близько півгодини. Й поки ми лежали, праві підійшли до поліціянтів, привіталися з ними за руку та фразою “Ну що, пов’язали шавок”, а потім фотографували нас. Після цього нас доставили в райвідділок, де продовжили поводитися з нами вкрай грубо та відпускали непристойні жарти на адресу дівчат “про резиновий член”, – розповів “RegionNews” один з організаторів мирного пікету проти використання тварин у циркових шоу.

 

Крім цього сюжету, у учасників акції є ще безліч відео, що доводять їх слова про неправомірність та зухвалість дій поліцейських. 

Всіх затриманих поліцейські допитали, хотіли взяти відбитки пальців. Намагалися нам інкримінувати ст. 173 “дрібне хуліганство”, однак не вдалося, адже люди знають свої права та закони. Натомість правоохоронці видали цитату дня: “Был бы человек, а дело найдется”.

Повернемось до правих. “Misanthropic Division” – це неонацистське угрупування, що діє не тільки у Львові, а й у багатьох країнах світу. Крім всього іншого, вони пропагують расизм, нетерпимість й часто нападають на активістів, що виступають за рівні права серед усіх сексуальних меншин, захищають права тварин, тощо.


Надвечір активістів відпустили з відділку. Ось як у підсумку прокоментували ситуацію в Головному управлінні Національної поліції у Львівській області:

Звісно, ні слова про праві організації та провокації, зате інформація про “небезпечні знахідки”. Ще на місці подій активісти, у яких виявили молотки пояснили, що – вони студенти, й оскільки держава мало піклується про них, вони змушені паралельно з навчанням працювувати на будівництвах. Знайдене – це їхні основні робочі інструменти.

“Ні молотки, ні арматура не є забороненими предметами по закону. Інструменти дійсно у них були з собою, бо це їх робочі інструменти. Але ніхто на наших акціях ніколи не користувався подібними речима. Всі наші акції завжди носили й носитимуть МИРНИЙ характер”, – розповідають активісти.

Крім того, варто зазначити, що активісти “Екоплатформи” зараз часто їздять в село Бродки допомагати відбудовувати притулок домашнього типу для тварин “Уголек”, який постраждав від пожежі 7 січня. Для ціїї справи, вони також використовують інструменти, які вилучила поліція.


З цього всього можна зробити наступні виновки:

  • або 1) вся ця акція – спланована провокація, зрив мирного пікету, де поліція діяла разом з ультраправими силами;
  • або 2) просто поліція діяла дуже недбало, нахабно та непрофесійно. 

Ось як оцінив сьогоднішні події, учасник акціїї Дмитро Купер:

Що після “такого” будуть робити представники “Екологічної платформи”, вони повідомлять найближчим часом.

“RegionNews”