Цього року повинен запрацювати фонд енергоефективності. Це один з важливих кроків на шляху виконання Україною європейської Директиви про енергоефективність, мета якої зменшення споживання енергії (на 20% до 2020 року).

Нова інституції надаватиме фінансову підтримку комплексним проектам енергомодернізації будівель у житловому секторі. З Фондом енергоефективності пов»язують наймасштабніші зміні в комунальній сфері України, які мають відбутися найближчним часом. А саме проведенням тепломодернізації. Які нові можливості з’являться в українців, і мешканців Запоріжжя, зокрема, розповідає експерт – Віктор Бондаренко, начальник відділу енергоменеджементу департаменту економічного розвитку Запорізької міської ради.

– Чим відрізнятиметься Фонд енергоефективності від програми «Теплі кредити», в рамках якої також відшкодовувались відсотки за проведення заходів з утеплення квартири чи будинку?

В рамках «Теплих кредитів» фінансується лише обладнання та матеріали. Фонд енергоефективнсті дозволяє фінансувати роботи і головне – проведення енергоаудитів. Тобто, спочатку буде проведений комплексний енергоаудит, він буде обов’язковим. Це діагноз, який професійний енергоаудитор може ставити в рамках необхідності проведення енергоефективних заходів. Крім того, додатково видаватиметься енергетичний сертифікат. Також, в рамках Фонду енергоефетивснотсі, передбачений механізм створення двух офісів. Це, так званий, фінансовий так технічний офіси. Це надає додаткові можливості для оцінки саме фінансової та технічної складової при реалізації проекту. Передбачено, що Фонд енергоефетивності в подальшому буде співпрацювати не тільки з державними, а й комерційними банками. Головна відмінність у тому, що «Теплі кредити» працюють на умовах саме кредитування, Фонд енергоефективності – дозволяє залучати кошти без отримання кредиту.

– Енергоаудит – одна з умов отримання фінансування Фонду енегоефективності. Коли в Запоріжжі розпочнеться цей процес енергоаудиту?

Вступ в силу закону «Про енергоефективність будівель» очікується влітку. Ним передбачено проведення сертифікації енергоаудиторів. Це повинні бути люди, які пройшли професійне навчання на базі відповідних навчальних закладів. До речі, в нашому місті вже два навчальні заклади почали співпрацю з Фондом енергоефективності України з навчання відповідних фахівців. Це Запорізька інженерна академія та Запорізький національний технічний університет. Безпосередньо в рамках Фонду передбачено, що оцінка проектів буде проходити на високому професійному рівні. Я вже сказав, що обов’язковим буде проведення енергоаудиту та отримання сертифікату для підтвердження необхідності виконання робіт за рахунок Фонду.
Аудитори пропонуватимуть кілька варіантів енергоефективних заходів. Їх завдання не просто показати слабкі місця будинку, а запропонувати економічне та результативне вирішення.

– Фонд енергоефективності ще не запрацював. Зараз готуються тільки фахівці з проведення енергоаудиту. Чи є ризики, що на ринок потраплять шахраї?

Навпаки. Завдяки закону «Про енергоефективність будівель» виключаються такі моменти. Навчання проводять вищі навчальні заклади, які відповідатимуть за підготовку фахівців. Видаватимуть документ державного зразка, який підтверджуватиме їх фаховість. Крім того, буде створений реєстр енергоаудиторів, де безпосередньо можна буде отримати гарантію, що державні органи виконавчої влади та вищі навчальні заклади підтверджують професійність фахівця і він має право проводити енергоаудит згідно державних нормативно-правових норм.

Кому надаватимуться кошти Фондом енергоефективності? Тільки ОСББ чи і фізичні особи, мешканці сільської місцевості зможуть розраховувати на його підтримку?

Право на отримання коштів матимуть не тільки ОСББ та ЖСК, а й приватні особи. Але (!) в чому різниця: окрема фізична особа може провести енергоаудит і будуть зрозумілі результати після проведення тепломодернізації, то вона отримає грант від Фонду енергоефективності на рівні 40% від загальної вартості проекту. Є питання щодо обліку показників за результатами впровадження енергоефективних заходів. Звісно, значно краще результат і моніторинг отримати в багатоповерхових будинків, де є ОСББ чи ЖСК. Чому? Тому що, нажаль, в багатьох будинках залишилася однотрубна система, де немає лічильників обліку, тому передбачається модернізація інженерних мереж в будинках, встановлення відповідних регуляторів в кожній квартирі та розподільчих систем. Встановлюється регулятор на кожну квартиру і при можливості обліку – можна підтвердити результати: зменшення споживання енергетичних ресурсів. Таким чином, отримати компенсацію з Фонду енергоефективності.

Передбачено, якщо можна встановити обладнання на альтернативних видах палива або інше енергоефективне обладнання, яке дозволяє економити не менше 10% паливно-енергетичних ресурсів, то ця особа теж має право отримати відповідне відшкодування з Фонду енергоефективності. Якщо це якийсь проект, пов’язаний з термомодернізацією будівель і при цьому використовується ОСББ або приватними особами і досягається економія на рівні 20% паливно-енергетичних ресурсів, то це є той рівень, коли також можна отримати компенсацію .

– Зрозуміло, що основним об’єктом Фонду енергоефективності повинні стати все ж таки ОСББ та ЖСК. Які програми фінансування передбачені саме для цих організацій?

Наразі розглядаються моделі відповідних програм Фонду енергоефективності. В обговорені задіяні фахівці Мінрегіону, Міжнародної  фінансової корпорації IFC та Проекту Розвитку Організації Об’єднаних Націй. Підкреслю, міжнародні партнери весь час надають підтримку ОСББ та ЖСК в Україні.

І так, Фондом передбачається, «Пакет легкий», орієнтовна вартість проекту може складати 500-600 тисяч гривень. При цьому очікувана економія щодо зменшення платежів за тепло 20%. Таким чином, ОСББ чи ЖСК може отримати грант у розмірі 40% від загальної вартості проекту. Також є Пакет «Комплексний». Його вартість більша – 3-5 млн. гривень. Розрахунок цієї суми йде на будинок приблизно в 120 квартир. На відміну від пакету «Легкий» він дозволяє досягти економії ресурсів та зменшення платежів на рівні 60%.

Якщо узагальнити, то чисельність багатоповерхових будинків в Україні складає близько 240 тисяч, з яких 160 тисяч – будинки до 4-х поверхів, 80 тисяч будинків – це 5 і більше поверхів. Зазначу, в першому пакеті передбачені доволі прості заходи, які впроваджені або впроваджуються ОСББ та ЖСК за рахунок «Теплих кредитів». Це встановлення загально будинкового лічильника, встановлення індивідуального теплового пункту з погодним регулюванням, балансування системи опалення та гарячого водопостачання. Це може бути заміна або ізоляція розподільчих труб, а також передбачені додаткові заходи: заміна або ремонт вікон та дверей в місцях загального користування, встановлення або заміна теплообмінника гарячої води. Орієнтовний термін проведення цих робіт досить короткий – 1-2 місяці.

Дуже цікавий проект, має низький термін окупності. Це може бути півтора роки. В Запоріжжі вже є ОСББ та ЖСК, які брали участь в програмі «Теплі кредити», які починали саме зі встановлення індивідуальних теплових пунктів, бо він дозволяє регулювати споживання. Коли йде тепломодернізація будинку, але споживання тепла залишається на тому ж рівні, то фінансовий результат мешканці цього будинку не отримають. Тому фахівці постійно радять починати саме з індивідуального теплового пункту.
Що стосується пакету «Комплексний» – це вже більш масштабний проект. Там більший термін проведення робіт і відповідно більша вартість з однієї квартири, але при цьому економія може сягати вже 60% – зменшення платежів за тепло та гаряче водопостачання. Термін окупності таких проектів 6-7 років. Але він передбачає крім вже перелічених заходів, ще й утеплення стін (це багато затратні роботи), але надає більш значну економію після впровадження. Крім того, це може бути заміна вікон, заміна вентиляції, утеплення даху. Додатково – реконструкція системи опалення, встановлення регуляторів в кожній квартирі. Після впровадження таких інновацій, кожен мешканець може вже сам досягати ще більшої економії.

– Всі ми хочемо економити, менше сплачувати за комунальні послуги та жити в комфортних помешканнях. Фонд енергоефективності справді дає широкі можливості для досягнення цього. Що конкретно повинен зробити кожен українець аби підготуватись і з початком роботи Фонду скористатися його грантами?

В першу чергу – об’єднатись, створити ОСББ, яке матиме відповідні повноваження, функції і можливість участі у таких програмах. Коли є ОСББ чи ЖСК можна провести комплексну термомодернізацію всього будинку. Ми вже бачили до чого веде клаптикове утеплення – в подальшому до руйнації будівлі. Це не є енергоефективним та фінансово заощаджувальним. Якщо проводиться загальне утеплення ОСББ чи ЖСК ефект відчувають всі мешканці, є фінансовий результат.

– Скільки ОСББ створено в Запоріжжі?

На території Запорізької області рівень створення ОСББ близько 20%. П’ята частина мешканців багатоповерхових будинків вже об’єдналась. І надалі цей процес набирає швидкість. Доведено, кращий досвід з практики. Ми бачили приклади в Запоріжжі, коли ОСББ та ЖСК вже після встановлення індивідуальних теплових пунктів досягали дуже значних результатів. В першу чергу економії оплати за паливно-енергетичні ресурси. Цей рівень на деяких об’єктах досягав 50%. За тепло мешканці сплачували вдвічі менше (!). Ефект дуже значний. Такі яскраві приклади є поштовхом для мешканців інших багатоповерхових будинків.

– Після об’єднання в ОСББ наступний крок – проведення енергоаудиту, який запрацює влітку. За цей час що повинні зробити мешканці – вирішити, що хочуть зробити в своєму будинку, розрахувати технічні умови?

 Деякі ОСББ та ЖСК, які скористалися програмою «Теплі кредити», поспішають достроково погасити свої кредити та ще раз нею скористатися. Тому що це дуже вигідно, зрозуміло, ефективно. Наголошую, до початку роботи Фонду енергоефективності продовжують працювати «Теплі кредити». В держбюджеті на них передбачено близько 400 млн. гривень, тому вони можуть скористатися можливостями цієї програми і вже реалізовувати енергоефективні заходи (не чекаючи коли запрацює Фонд).

– Ті, хто скористався «Теплими кредитами» зможуть без не обмежень брати участь і у Фонді енергоефективності?

 Так. До речі, в державні скарбниці закладені кошти і на Фонд енегоефективності в обсязі 1,6 млрд.гривень.

– Запорізька влада запровадила місцеву програму енергоефективності і відшкодовувала відсотки по теплих кредитах ОСББ. З появою Фонду ця програма збережеться чи з’являться нові?

Так, така програма була впроваджена на базі меморандуму, який був підписаний міською радою та Держенергоефективністю України для того, щоб ОСББ та ЖСК мали додаткові пільги під час впровадження енергоефективних заходів в рамках програми «Теплі кредити». Зараз об’єднання мешканців багатоповерхових будинків мають можливість за рахунок коштів міського бюджету отримати компенсацію по відсоткові ставці за кредитом. Це програма діюча і надалі вона працюватиме.

– Хто фінансуватиме Фонд енергоефективності? Ви сказали, що передбачені гроші в державному бюджеті. У свою чергу Євросоюз зробив заяву, що готовий перерахувати в новостворений Фонд 100 млн. євро.

Основна стаття фінансування Фону – це кошти держбюджету. Додатково передбачено фінансування зі сторони ЄС в різних обсягах. Зараз ведуться переговори щодо першої суми в 50 млн. євро. Також Німеччина надала згоду фінансування Фонду в розмірі ще 10 млн. євро. Також діють програми міжнародної технічної допомоги. Це непряме фінансування заходів, робіт, матеріалів. А проведення семінарів та навчань для тих же ОСББ, ЖСК, залучення консультантів, які могли б надавати допомогу щодо правильного та ефективного впровадження заходів. Крім того, зі сторони Німеччини також допомагає агентство GIZ. Таким чином фінансування Фонду енергоефективності відбуватиметься не тільки з держбюджету, а й залучатимуться кошти міжнародний донорів. Зазначу, що донорські кошти надаються на безповоротній основі, тобто їх Україні не доведеться повертати.

тепломодернізації

тепломодернізації

– Фонд енергоефективності результативно працює в європейських країнах. Під час підготовки нормативно-правових актів Україна на кого з країн-сусідів рівнялась?

В Україні споживання паливо-енергетичних ресурсів зараз перевищує у два-три рази рівень в країнах Європейського Союзу. Рівнятися важко. У Запоріжжя, наприклад, є спільні програми з нашим німецьким містом побратимом – Магдебургом. Зараз ведеться співпраця з німецькою інженерною Палатою, був відповідний обмін досвідом, фахівці з їх боку відвідували об’єкти бюджетної сфери Запоріжжя, давали рекомендації, консультували. Також є запорізькі фахівці, які проходили навчання у Німеччині завдяки німецькій інженерній Палаті. Ведуться переговори щодо впровадження цікавих проектів на об’єктах комунальної сфери за рахунок кредитних коштів Німецького банку розвитку КFW.

– Якого результату та за який період очікуємо від реалізації проектів за фінансування Фонду енергоефективності?

Науковцями проводилась розробка концепції Фонду енергоефективності. Протягом трьох років планується вийти на рівень економії – 1,5 млрд. кубометрів природного газу. Це і є орієнтовний результат, який ми можемо отримати реалізуючи програми в рамках роботи Фону енергоефективності. В середньому по Україні споживання паливно-енергитичних ресурсів більше 260 кіловат\годин на рік на один квадратний метр. В Європі цей показник складає 90 кіловат\годин на 1 кв.м. Досвід європейських країн показує, що можна досягти рівня – 15 кіловат\годин. Механізми існують, вони відпрацьовані і дають показові результати. Україна бачить ці орієнтири. І дуже важливо, що минулого року нарешті були прийняті необхідні 4 закони. Тепер чекаємо початку роботи Фонду енергоефективності.