При прийнятті документів, директори шкіл вимагають довідки про щеплення, якщо хоча б однієї вакцинації немає – відмовляють надати можливість написати заяву на вступ.

Освітня реформа, про старт якої тільки нещодавно оголосило Міністерство освіти, наробила чимало галасу. Перше, що ввело батьків майбутніх першачків у стан шоку – так звані освітні округи. Вони, треба говорити відверто, зіпсували плани багатьом, або принаймні завдали додаткових клопотів. Коли батьки знайшли варіант вирішення першої проблеми –  виникла друга – довідка про проходження усіх без винятку вакцинації, які дитина мала б пройти у своєму віці. Про відсутність вакцин в країні при Міністрові з прізвищем Квіташвіші, не згадують.

Згідно з Порядком, який тільки 8 травня опублікувало Міністерство Освіти, – для першочергового зарахування до обраної батьками школи повинен бути документ, який підтвердить приналежність до цієї школи. Простими словами, батькам тепер доведеться підтвердити право дитини навчатися у школі – у заяві потрібно вказати реквізити документу, (з їх переліком можна ознайомитися тут). У зв’язку з цим батьки кинулися шукати ті самі документи. Одним з них може бути акт про місце проживання, складений керуючою компанією, яка обслуговує будинок, що належить до освітнього округу. Такі акти замовляють дуже часто, – кажуть керуючі компанії Запоріжжя.

Процедура складення акту не з простих – батькам дитини потрібно знайти двох сусідів, які погодяться підписатися в документі і засвідчити, що дитина дійсно проживає за адресою. Складність полягає у тому, бо співробітники керуючих компаній можуть прийти для складання документу з 8:00 до 17:00, саме у той час, коли працююче населення на роботі. Місце реєстрації сусіда повинно бути в цьому ж, або ж у сусідньому під’їзді. Щоб сусід мав право засвідчити місце проживання дитини, він мусить показати паспорт. Цього робити люди не хочуть, а тому знайти доброго сусіда непросто.

Після оприлюднення Порядку зарахування  дітей до першого класу, школи оголосили про прийняття документів. А тут нові несподіванки – окрім звичайної довідки про проходження медичного огляду, у батьків вимагають довідки про щеплення. Тільки вчора до редакцій надійшло декілька повідомлень з проханням роз’яснити, або спростувати законність таких вимог. Ми зв’язалися в Міністерством і отримали вичерпну відповідь на запитання про щеплення:

“Школи не мають права вимагати довідки про 100% вакцинацію дитини! У шкільних медиків довідки про щеплення повинні бути для подальшого контролю здоров’я дитини, а не для відмов у прийнятті документів. А якщо батьки стикаються з такими неправомірними діями директорів чи медиків школи, то мають право вимагати письмової відмови у директора. З тією вимогою мають право піти до управління чи департаменту освіти і заявити про перешкоджання в реалізації права на зарахування до навчального закладу” – розказали у Міністерстві освіти і науки України 

У чому проблемність ситуації з щепленнями? Для реалізації права на першочергове зарахування, батьки майбутніх першачків мусять написати заяву на вступ до 31 травня. Якщо цього не зроблять, що дитину зарахують до школи тільки при наявності вільних місць, після проведення жеребкування. А якщо у дитини немає 2 чи 3 щеплень, то зробити їх до 31 травня – не реально. Варто зазначити, що є також діти,  батьки яких взагалі відмовилися від вакцинації і мали на це законне право. Хіба можуть директори шкіл через це позбавити дитину права навчатися? Ні!

У Міністерстві освіти і науки України пообіцяли у найкоротші строки розіслати школа роз’яснення, щоб не виникало штучних незручностей для батьків майбутніх школярів. 

Мирослава Балабан