Вже вдруге у Запоріжжі відбулась автобусна антикорупційна екскурсія. Її мета – показати і розказати про місця, будівлі, майданчики міста, що постраждали від корупційних схем та махінацій.

“Фактично – це інформування, щоб когось зацікавити перевірити, як це відбувається у моєму особистому дворі чи на сусідній вулиці.  Одним із завдань є пробиття інформаційної блокади, тому що в Запоріжжі дуже мало незалежних ЗМІ, і ті, які контролюються владою, показують певну картинку, яка відрізняється від реалій”, – такими словами описав захід один із організаторів та ведучий екскурсії журналіст Юрій Сидоров. Готуючись до заходу, він одягнув також футболку з іронічним написом –  “Під патронатом Буряка”.

Ще одним співорганізатором екскурсії був Анатолій Остапенко, а  спонсорувала захід Чеська громадська організація “People in need” за підтримки Європейського Союзу. Екскурсія стартувала з площі Маяковського, яка була не тільки місцем збору, а й першим показовим місцем “корупційної слави”.

Локація №1 Проспект Соборний 190

Наприкінці 2016 року було виділено кошти на реконструкцію даху та декоративних форм балконів у цьому будинку. За словами Юрія Сидорова, фірма, яка повинна була виконати ці роботи, отримала замовлення без конкрурсу, через це  технічне завдання, об’єм робіт невідомі. Жителі цього будинку, яких опитали, відповіли, що не пам’ятають про ремонтні роботи останні два роки.

Локація №2 Заводський район, вул. Республіканська 86

Дитячий садок №169 повинен був розпочати роботу у 2016 році. Однак, на ремонт будівлі садка кошти виділяли декілька разів, і у 2017 році. Влада, виголошуючи заяви про ремонт садків і вирішення проблеми їх перевантаженості, так і не відкрила цей садок і до сьогодні.

Локація №3 Вул. Історична 37А, 37Б, 37В

Ці будинки Юрій жартома називає “І церква б позаздрила”. У них проводили в минулому році ремонтні роботи з освітлення під’їздів. Для того, щоб екскурсія була цікавішою, організатори підкріплювали свої розповіді мультимедійно – показували новинні випуски регіональних телеканалів щодо зроблених ремонтів. Однак після огляду учасниками екскурсії під’їздів, виявилося, що результати виконаних робіт невтішні. Побачивши людей біля будинку, його жителі вирішили поспілкуватися та вкотре поскаржитися на відсутність освітлення, яке призводить навіть до травмування мешканців будинку.

Локація №4 Трамвайний переїзд в Заводському районі Запоріжжя на перехресті вулиці Глазунова і Павлокічкаській.

Восени минулого року дійшла справа до цього переїзду. Було замовлено роботи на його ремонтування та виділено кошти. Однак, до завершення справа не дійшла і досі.

“Це не щось гіпотетичне і абстрактне, це насправді тут і поряд, і корупція вбиває”, – Юрій Сидоров.

Локація №5 Дитячий садок №217 по вул. Бочарова в Шевченківському районі.

Починаючи з 2015 року цей дитячий садок декілька разів намагалися відкрити: робили ремонтні роботи, набирали дітей у групи та урочисто перерізали стрічки. Але наразі у садочку знову триває ремонт і знову на нього виділили значні кошти.

Локація №6  Трамвайний переїзд в Шевченківському районі Запоріжжя на перехресті вул. Шевченка і 8 березня.

Цей трамвайний переїзд також потерпів від корупції й так і не зазнав ремонту, хоча гроші на роботи було виділено фірмі, яка виграла тендер.

Локація №7 Запорізький колегіум №98 (вул.Запорізька 1А)

Біля колегіуму в минулому році було  повністю оновлено старий спортивний майданчик, який зараз має непоганий зовнішній вигляд. Однак дітям у школі не дозволяють грати на новому футбольному полі, щоб не зіпсувати його, а якість покриття стадіону та деяких його елементів виявилася недосить високою.

За словами організаторів, місця для проведення екскурсії знайти було не важко, тому, можливо, в майбутньому захід можна буде повторити.

Нагадаємо, що вперше антикорупційна екскурсія відбулась у грудні 2017 року.

Крамаренко Ірина