З 14 вересня відбулась 2-денна Медіашкола з децентралізації. Реформу змін активно продовжують обговорювати у Запорізькій області. За круглим столом було розглянуто тему: «Міфи та правда про освітню реформу. Стан реформи в області». Участь в обговоренні взяла спікер проекту «Інша освіта» Каріна Фурса.

«Європейські країни зрозуміли хибність збереження освіти в старому вигляді ще кілька десятків років тому. Україна стала на шлях реформування лише зараз, тому мусить наздоганяти і робити кілька кроків за час, що інші країни долали роками. Головний виклик, який націлена вирішити реформа – це орієнтованість освіти на життя. Нова структура школи, нові принципи управління та безпосередньо нова система забезпечення якості освіти».

Міфи стосовно освітньої реформи:

  • У 12 класі всі будуть одружені і з дітьми;
  • Чим менше учнів у класі, тим краща освіта;
  • Опорні школи не ведуть до якості освіти, а закриття сільських шкіл призводять до смерті села;
  • Інтеграція предметів вбиває науку;
  • Через дитиноцентризм діти сядуть учителю на голову;
  • Профільна освіта неможлива в Україні, бо в нас немає профільниих шкіл, спеціалістів і профорієнтації.

Для того, аби школа могла отримати обладнання та матеріали для впровадження реформи Нової української школи, директору потрібно написати бюджетний запит у районне управління освіти.

 

Сайт НУШ для більш детального ознайомлення з інформацією: http://nus.org.ua

Учасники семінару почули про впровадження реформи на місцях: які успіхи уже досягнуто, з якими проблемами стикаються працівники закладів первинної ланки охорони здоров’я підпорядкованих громадам. Спілкування відбувалось через Скайп, де керівник відділу культури й освіти Смирновської ОТГ Ірина Сингур надала відповіді на запитання, яка займалася створенням опорної школи. Лариса Борщевич – заступниця головного лікаря Широківської громади презентувала досягнення в утворенні центру надання первинної медичної допомоги.

«Широківська громада є успішною, чому, тому що вони знаходяться близько до Запоріжжя і певна частина людей у медицині, освіті та керівних органах – це жителі міста Запоріжжя. Тобто це не сільські жителі, тому є певна відмінність і за компетенцією і за розумінням того, що відбувається. Тому сказати, що всі можуть стати, як широківці нажаль ні…хоча мають прагнути. Дуже багато проблем, насправді з медициною у нас виникає по інших громадах, які дійсно є сільськими та знаходяться на відстані від Запоріжжя, причому проблеми і в наявності лікарів, їх дуже не вистачає, у нас невеликі громади у Токмацькому районі, які намагаються об’єднатися для того, щоб мати хоча би більшу кількість лікарів. » – радниця з питань комунікації Запорізького ЦРМС Наталя Селюкова.

За станом здоров’я повинен слідкувати кожен громадянин, саме тому відкриємо вам декілька цінних порад, як вже сьогодні використовувати медичну реформу:

В Україні від недавно було створено Національну службу здоров’я України (НСЗУ) – це н орган, який оперуватиме коштами на казначейських рахунках, що виділені на медицину. Через цей орган будуть укладатися договори між лікарем та пацієнтом, виплачуватимуться кошти медикам. Такий орган максимально обмежує корупцію у сфері, а також забезпечує контроль за якістю послуг, які надаються громадянам. Виступає гарантом якісного виконання укладеного договору. Тобто, припустимо, у договорі написано, що пацієнта мають класти у 4-місну палату, а поклали у 6-місну. Із цим буде розбиратися НСЗУ. Те ж стосується і ситуацій, коли пацієнта змушують купувати якісь ліки, хоча із бюджету за них уже заплачено.

Для пацієнтів та лікарів розроблена електронна система https://portal.ehealth.gov.ua, яка допомагає пацієнтові отримати, а лікареві — надавати медичні послуги. Саме завдяки роботі цієї системи НСЗУ зможе контролювати якість надання медичної допомоги. Ця система покликана замінити паперові історії вороб.  У майбутньому e-Health надасть можливість кожному охочому переглянути свою історію хвороби, а лікарям, врахувавши усі записи та розуміючи цілісну картину,правильно поставити діагноз. Також через цю систему будуть виписувати електронні направлення та рецепти, які неможливо буде підробити.

Досвідом впроваджених реформ на своїх територіях, змогли поділитись представники ОТГ, саме через висловлення точки зору, зрозуміло, що це саме то крок, який повинен робити кожен із нас…

Медіашкола відбулася у рамках всеукраїнського проекту «Медіашкола з Децентралізації. Курс-ІІ», який проводить Центр політичних студій та аналітики «Ейдос» за підтримки Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою», яка фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією. Велику увагу було приділено темі медичної реформи.

Саме через користування та долучення до цих реформ, ми наближаємось до дійсно комфортного життя для себе та наших близьких.