Намісник Києво-Печерської Лаври – отець Павло, у якось кілька днів тому СБУ проводила обшуки, мав бути відповідальним за проведення проплачених акцій протесту та інших заворушень у Києві.

Акції з метою розхитування ситуації та створення провокацій планували провести у день об’єднавчого Собору. Люди за гроші мали виступити проти отримання Україною автокефалії, про це розказав співробітникам служби безпеки чоловік, якого вербували на цю справу. Подібні заходи, окрім іншого, були заплановані, щоб показати росіянам вигідну картинку, наче українці не хочуть отримання Томосу.

СБУ задокументувало наміри організувати у місті Києві провокації напередодні Об’єднавчого собору зі створення Української православної церкви”, – сказав Кононенко.

Він розповів, що у листопаді поточного року до мешканця столиці, який неодноразово брав участь в акціях різних політичних сил, звернулась особа на ім’я Юрій, який відрекомендувався активістом Антимайдану, що живе в Москві, і запропонував організувати в Києві акцію протесту. Після перемовин у Москві Юрій розповів, що потрібно провести акцію протесту проти отримання Томоса та створення помісної Української православної церкви, і видав готівкою $ 5 тисяч.

В інструкціях Юрія передбачалася купівля нового телефону і картки зв’язку для спілкування з ним, а також встановлення контактів з одним зі священнослужителів Києво-Печерської Лаври, який мав координувати діяльність з середини. При цьому для взаємодії йому потрібно було назвати пароль: «Ми від Олександра Івановича».

Кононенко розповів, що після повернення до України чоловік звернувся до Служби безпеки та розповів про отриману пропозицію. У подальшому вже під контролем СБУ організатор майбутньої акції зв’язався з Юрієм, який йому і повідомив, що координатором майбутньої акції у Києво-Печерській лаврі був священнослужитель на ім’я Павло.

«У подальшому було встановлено, що вказаною особою є намісник Києво-Печерської лаври, митрополит Павло»,- сказав заступник голови СБУ.

За його словами, Юрій з Москви надіслав гасла для плакатів, які потрібно було використовувати під час акцій. Уже 8 грудня, відповідно наданих інструкцій, була проведена зустріч з митрополитом Павлом, який після озвучення паролю запросив організатора акцій до свого кабінету та провів з ним відповідну бесіду, зазначив Кононенко.

При цьому він сказав, що після проведених СБУ обшуків митрополит Павло поводився досить обережно. «10 грудня замовником було озвучено дати проведення акцій – 13 грудня і 14 грудня о 12-й годині на території Києво-Печерської лаври під час проведення релігійної служби»,- додав Кононенко.

За його словами, після цієї інформації Служба безпеки вирішила припинити проведення оперативної гри та оприлюднити інформацію громадськості.

На запитання журналістів чи буде СБУ затримувати намісника Києво-Печерської лаври, Кононенко зазначив, що наразі для цього немає підстав, однак найближчим часом Служба безпеки викличе на допит митрополита Павла.

Джерело – Укрінформ