Серед найбільш знакових подій 2019 року експерти називають чесні й демократичні президентські та парламентські вибори. Відбулося повне перезавантаження політичної системи й зміна еліт. У парламенті створена монобільшість, яка взяла потужний старт у законотворчості.
Результати виборів показали, наскільки люди потребують нових облич у політиці й, фактично, висловили недовіру до «старих» політиків.

Інформаційна довідка 74 виборчого округу:
Межі: Комунарський та частина Олександрівського районів м. Запоріжжя. Кількість виборців: 136 776
Усього в мажоритарному окрузі балотувалося 15 кандидатів. Перемогу зі значним відривом отримав Геннадій Касай. За нього проголосувало 43,96% виборців. Кандидат, який посів друге місце, отримав 12,63% голосів.

Народний депутат України 74-го виборчого округу Геннадій Касай переконаний, що «молода кров», яка влилася в український політикум, – це точка відліку розвитку України й можливість стати рівними серед рівних у європейській спільноті.

Мені подобається, як сказав президент на одній із зустрічей з депутатами нашої фракції: «Якщо ми будемо озиратися й зважати на те, як до нас ставляться опозиціонери, їхні прибічники й деякі ЗМІ, то ніколи не зможемо відродити Україну та йти вперед».
Ми не звертаємо на це уваги й просто працюємо, створюємо закони, повертаємо наших людей, несправедливо засуджених Кремлем, додому й намагаємося об’єднати країну. У нас немає часу на порожні діалоги, ми хочемо виконати програму максимум і включити всі актуальні програми та вирішити актуальні питання, які, насамперед, цікаві нашій країні».

Геннадій Касай переконаний, що результати голосування – то лише кредит довіри, який потрібно виправдати. Він каже, що бути ефективним представником своїх виборців у парламенті – означає захищати їхні інтереси, права й свободи, приймати закони, які працюватимуть на людей, навіть якщо вони передбачають непопулярні заходи, але в перспективі дадуть 100-відсотковий результат.

Сумнозвісна комуналка

В усіх без винятку округах говорять про проблеми в комунальному секторі. Послуги коштують дорого, а якість сумнівна – це стосується ЖЕКів. До управляючих компаній також багато претензій з боку споживачів, бо працюють здебільшого неефективно.

«Я постійно спілкуюся з виборцями й вони кажуть, що незадоволені роботою цих підприємств. У нас є компанія з красивою назвою «Місто для людей» та й багато інших, які не зовсім розуміють, що повинні робити. Люди хочуть, щоб під’їзди ремонтувалися, у дворах були дитячі майданчики, а сама територія прибиралася постійно та якісно. Вони платять гроші не за красиву назву, а за результат, якого управляючі компанії поки не дають.
Така сама ситуація в школах та лікарнях, де потрібні якісні ремонти, утеплення стін та багато іншого. Тут уже мають працювати міські програми.
Питання ЖКГ потрібно вирішувати на законодавчому рівні. Ми зараз набираємо команду експертів і фахівців галузі. Сподіваюся, що весною подамо законопроєкт на розгляд у комітети».

Чого чекають від депутата

Актуальних законів, допомоги, вирішення всіх проблем одночасно й грошей. З усіма цими бажаннями й проханнями йдуть до депутата-мажоритарника, якого знає в обличчя переважна більшість виборців округу. Геннадій Касай розповів, як налагоджена його робота з виборцями.

«Працює приймальня, ми ведемо облік усіх звернень і даємо на них відповіді.
У приймальні працюють фахівці, які надають безкоштовну юридичну підтримку, допомагають оформити документи, у тому числі й господарського напряму, звернення, підкажуть вирішення проблемної ситуації.
Ми працюємо з мерією, обласною радою та адміністрацією, Кабінетом Міністрів, міністерствами та відомствами. На підставі звернень наших виборців пишемо листи до цих структур, ведемо особисті перемовини з керівництвом. Стукаємо в усі двері.
Наше головне завдання – створити потужну законодавчу базу без лазівок, щоб у країні стало жити краще й ніякі хитрюги не змогли її використати, аби приховати свої злочинні дії. І ці закони мають виконуватися всіма – і президентом, і міністром, і мером, і олігархом, і кожним пересічним українцем. Ми рухаємося у цьому напрямку й зупинятися не збираємося, як би на нас не намагалися тиснути».

У дні, заплановані для роботи депутата в окрузі, Геннадій Касай проводить особистий прийом виборців. Каже, що має подвійну відповідальність перед запоріжцями, бо не планує постійно проживати в столиці, оскільки тут його домівка, тут мешкає родина.

«Я був і залишаюся місцевим жителем та використовую будь-яку можливість підтримати свій округ і запоріжців.
Ми обіцяли знести кінотеатр «Космос», який, неначе примара, стоїть уже шість років. Двічі був у мера й в райадміністрації. Ми дійшли порозуміння й роботи, нарешті, розпочнуться. Ця територія повинна залишатися місцем відпочинку для людей, бо в Космічному мікрорайоні, окрім парку Гагаріна, нічого для дозвілля не передбачено.
У комітеті нацбезпеки і оборони ми розглядаємо питання щодо представлення інтересів малого та середнього бізнесу в Укроборонпромі та оборонній промисловості в цілому, що дасть поштовх для їхнього розвитку. Ми долучили професійних консультантів і фахівців. Сподіваюся, що до кінця 2020 року внесемо його в парламент».

Влада + бізнес = розвиток

В одному з інтерв’ю Геннадій Касай сказав, що коли влада й бізнес працюватимуть в одному напрямі, розвиватиметься місто й людям стане комфортніше жити.
У цьому зацікавлені обидві сторони, але за умови, що їхні відносини будуть прозорими, без відкатів і окремих підкилимних домовленостей. Інтерес – спільний, цілі – колективні, завдання – загальні, умови для всіх – однакові. Правда, це ще залежить і від можливостей бізнесу.

«Бізнес має бути соціально відповідальним, але не менш важливо, щоб мер та місцеві чиновники більше контактували як з малим, так і з середнім бізнесом. Не можу сказати, що Запоріжжя є чудовим прикладом для такої співпраці, бо наша мерія недостатньо залучає місцевий бізнес до благоустрою міста.
Серед плюсів спільної роботи мерії й підприємств: ПАТ «Мотор Січ» збудувало палац спорту «Юність», дорогу на «Запоріжсталь».

Інвестиції в Запоріжжя

Представники попередньої влади багато говорили про інвестиції і, судячи з їхніх заяв про те, як добре вони працювали, інвестори буквально завалили своїми пропозиціями вкласти гроші в Україну. У такому разі ми мали б уже бути однією з найрозвиненіших держав. Але щось не дуже квапляться іноземні капітали в Україну, бо хотіти мало, як переконаний Геннадій Касай, потрібно створити умови для гарантованого ведення й захисту бізнесу.

«Інвестиції – то крок до піднесення економіки. Розвиватимуться підприємства, зростуть податки в міський бюджет, з’являться робочі місця й підвищиться добробут людей. Потужний іноземний капітал зацікавлений інвестувати в Україну, але основною перепоною є корупція. Вони бояться, що вкладуть гроші в якийсь бізнес, а потім через деякий час їм скажуть: «Спасибі, тепер можете забиратися геть». От цю корупційну гідру ми намагаємося знищити.
У Запоріжжі хороший інвестиційний клімат. Наше місто індустріальне, є перспективи для розвитку. Президент запевнив, що будуватимуться мости, а для Запоріжжя це дуже актуально й привабливо для інвесторів, то ж ми маємо що їм запропонувати в цьому напрямі».

Для прикладу Геннадій Касай навів підприємство «Мотор Січ», на якому пропрацював 25 років. Запевняє, що туди не соромно запросити інвестора й керівництво не лише нашої країни, а й інших держав. Там є чим похвалитися й показати результат ефективного використання фінансів і наявних ресурсів.

«Держава ніколи нічим не допомагала ПАТ «Мотор Січ», а останні 5 років практично знищувало підприємство. І так було з багатьма іншими заводами. У нас чудовий оборонний комплекс, є виробничі потужності. Головне завдання — стати самодостатніми, щоб не залежати від ріноземної сталі та імпортозаміщення.
Ми маємо все необхідне, щоб побудувати власний оборонний комплекс: свої кораблі, літаки та іншу техніку для армії. Скільки можна купувати вживане за кордоном?
Ми маємо унікальний досвід будівництва літаків, але за 5 років не створили жодного. Депутати нашої фракції й президент переконані, що потрібно позбуватися залежності від іноземних держав, коли можемо зробити це в себе: випускати власну продукцію, давати людям роботу, соціальний пакет, платити податки у свій бюджет. Оце і є управління економікою країни».

Програма розвитку

Нашому співрозмовнику, народному депутату України Геннадію Касаю, ми поставили несподіване запитання: «Якби ви були міським головою Запоріжжя, з чого почали б свою роботу?»
Він на мить замислився, але оскільки добре знає не лише свій округ, а й місто, то назвав головні напрями роботи. Це фактично готова програма розвитку Запоріжжя.

«Розробка перспективних і довгострокових проектів для залучення інвестицій. Є можливості й зацікавлені в такій співпраці. Це великий плюс для Запоріжжя.
Важливе питання – екологія. Хортиця – чудове місце для відпочинку й проведення різних культурно-мистецьких та спортивних заходів, родзинка не лише нашої області, а й усієї України, але є проблема – смог над островом. Потрібна чітка екологічна програма, обов’язкова для здійснення з гарантованим фінансовим забезпеченням, за невиконання якої повинно бути адміністративне покарання.
Наступний напрям – чистота міста. Ті, хто до нас приїжджає, кажуть, що Запоріжжя – незабруднене місто. Так, сміттям наші вулиці не завалені, але є стихійні звалища, просто неба валяється будівельний мотлох. Необхідно запроваджувати сортування відходів і його переробку. Нам потрібен сміттєпереробний завод, збудований за сучасними технологіями з потужними фільтрами. Деякі країни давно працюють за таким принципом і навіть заробляють на цьому гроші, використовуючи його для виробництва електроенергії, забезпечення тепла та підігріву води.
Також зайнявся б питаннями муніципального транспорту. Я багато їздив Європою й мені подобається, як він там працює. Потрібні міські транспортні розв’язки.
Загалом у діяльності міського голови немає першочергових і другорядних питань. Діяльність мера – багатогранна, бо на ньому лежить відповідальність за все, що відбувається в місті».

Український спортивний прорив

Українці пишаються досягненнями спортсменів, але чомусь ця галузь, як і культура, фінансується недостатньо. Геннадій Касай розповів, що в парламенті є чимало депутатів, які переймаються питаннями підтримки та розвитку спорту й фізичної культури.
Протягом чотирьох місяців депутати затвердили фінансування підготовки олімпійців, виділили більше коштів, ніж минулого року, але цього, звичайно, недостатньо. Також осучаснили закон, який стосується студентського спорту.
Геннадій Касай переконаний, що державна підтримка необхідна тим, хто представляє нашу країну на світових майданчиках, бо вони – наша гордість.

«Маю надію, що Україна й надалі буде осередком підготовки спортсменів високого класу, і, щоб мати видатні досягнення, необхідно створювати достойну базу – доступні для широкого загалу, обладнані стадіони, клуби, гуртки, сучасні майданчики в школах та дворах, підготовлені, вмотивовані й зацікавлені в спортивних досягненнях своїх вихованців тренери. Більшість спортивної інфраструктури нам дісталася у спадок від Радянського Союзу – її треба оновлювати. У кожному обласному центрі повинен бути палац спорту з великими залами та сучасним обладнанням.
Батьки, які водять дітей на заняття в різні секції, змушені півтори-дві години чекати, поки закінчиться тренування. Було б добре, аби у дитячих спортшколах були обладнані тренажерні зали для дорослих або кафе, де можна відпочити, поласувати тістечками чи соком.
Турбуватися про людей, прагнути до нормальних умов – такою має бути політика держави.
Повинні розвиватися спортивні клуби й для дорослих та створюватися умови для наших олімпійців. Ми маємо мережу фітнес-клубів, але це бізнес, який чудово працює на себе. Нам потрібен державний підхід до розвитку спорту й фізичної культури. Це величезний пласт, над яким потрібно працювати. Приємно, що наші депутати налаштовані його підняти й це буде справжнім українським спортивним проривом».

Загалом Геннадій Касай налаштований оптимістично й каже, що будь-яка перешкода на шляху, то лише випробування й пошук нових варіантів для вирішення проблем. Вони загартовують і роблять духовно сильнішими. Добре, що є команда однодумців, багато ідей і перспективних планів та величезне бажання їх здійснити.