​​У МОЗ заявили про надходження  повідомлень (напевно від пацієнтів – ред.) про те, що в медичних закладах відмовляються брати у пацієнтів зразки для дослідження на COVID-19. ( Мусимо констатувати, в редакцію теж повідомляли, що проблема існує – ред).

Люди, які мають симптоми зараження хочуть зробити аналіз та дізнатися чи інфіковані вони небезпечним вірусом, але фізичну можливість це визначити людина не отримує. У той час, з власних джерел  журналістам Регіонньюз стало відомо, що сімейні лікарі мають багато клопоту в разі,  якщо направили пацієнта на аналіз, але він дав негативний результат.

“Якщо результат аналізу був негативним, то ми повинні написати з десяток пояснень, щоб аргументувати чому направили. В умовах поширення коронавірусу на це не має жодного часу та сил” – розказав журналістам співрозмовник, який є профільним фахівцем в сімейній медицині.

У зв’язку з наявністю проблеми МОЗ оприлюднює номери телефонів бригад, які начебто повинні приїжджати за викликом, якщо пацієнт має симптоми зараження COVID-19 та брати зразки для аналізу.

‼️МОЗ інформує:

Ми отримуємо повідомлення, що у деяких медичних закладах відмовляються брати зразки для дослідження на коронавірусну хворобу.

?Наголошуємо, що лікарі повинні діяти відповідно до алгоритмів, які прописані в стандарті надання медичної допомоги.

В стандарті є чіткі критерії, за якими люди підпадають під підозру на коронавірусну інфекцію. Якщо у них є ознаки гострого вірусного захворювання, їм повинні проводити тест на COVID-19.

Також у всіх областях України створені мобільні бригади, які виїжджають на виклик сімейного лікаря, екстреної медичної допомоги та інших медичних працівників до пацієнтів з підозрою на COVID-19 для забору зразків на проведення досліджень у лабораторії. Це значно зменшить мобільність людей, які мають симптоми гострого вірусного захворювання та потребують здачі відповідних аналізів.

?Про випадки відмови від проведення дослідження на коронавірусну інфекцію, за наявності симптомів та підпадання під визначення випадок, просимо повідомляти на визначену гарячу лінію вашої області.