Протягом усієї каденції міського голови Володимира Буряка та підконтрольної йому більшості у міській раді запоріжці чують давно зашліфовані фрази про боротьбу з дерибаном комунальної землі та відкатами, що з нею пов’язані, про боротьбу з МАФами та інші супутні обіцянки. Та насправді, таких махінацій із землею, як протягом останніх років у Запоріжжі не пам’ятають.

Ми неодноразово писали про те, як тихенько, пакетом протягують через сесію міської ради земельні інтереси скажімо Володимира Кальцева чи Руслана Божка. Та це, виявляється далеко не єдиний варіант маніпуляції, яку провели за спиною запоріжців та полем зору меншості у міській раді.

В сьогоднішній публікації – маніпуляції з Генеральним планом та зонуванням території. Про неї детально написав запорізький розвідувач та засновник Запорізького центру розслідувань Сергій Сідоров. Посилаючись на інформацію, яку вдалося проаналізувати журналісту, розповідаємо для наших читачів.

Кілька днів тому з’явилася інформація про те, що частину території спортивної дитячої школи “Металург”, а точніше 1.1 гектара планують віддати під будівництво ТРЦ.

До слова, про один скандальний ТРЦ, який обіцяли звести в лічені місяці ми вже чули, але там досі не заклали жодного каміння під фундамент. За кілька годин до сесії міської ради, на Фейсбук сторінці міського голови, наче якась насмішка, з’являється допис, у якому мер гордо повідомляє, що місту повернули майно спортивної школи “Металург” і тепер діти спокійно зможуть грати у футбол та ні про що не переживати. Про проект рішення стосовно передачі частини землі під ТРЦ Володимир Буряк скромно мовчить, але ж ми не будемо наївними і не повіримо, що міський голова про нього міг не знати?

Звертаємо увагу на останній абзац допису міського голови.

У 2017 році в Запоріжжі затвердили Генеральний план міста, його обговорення було публічним та дискусійним. Тоді повністю була реалізована ілюзія прозорості та відкритості дій влади стосовно інтересів громади. Генеральний план обговорили та затвердили, запоріжці поставили собі галочку, що все в них під контролем і зітхнули з полегшенням. Після затвердження Генерального плану має відбутися процедура зонування території. Її, теоретично також потрібно виносити на публічне обговорення, але практично цього не зробили, а провели тихенько, подалі від людського ока, щоб залишити собі поле для торгівлі землею та отримання вкорінених в Україні відкатів.

Як це зробили? Через заміну цільового призначення. У тому Генеральному плані, що бачили запоріжці основне цільове призначення багатьох земельних ділянок, у тому числі землі спортивної школи “Металург” було, говорячи простою мовою – зона для спорту та культури. Після проведення зонування, пріоритетним призначення землі стало – офісна та громадська забудова, а другорядне призначення – для спорту та культури. Така підміна пріоритетності відкриває поле для маніпуляцій з землею і зводить до нуля коефіцієнт корисної дії від публічних обговорень та затверджень Генерального плану міста.

Розвідувач Сергій Сідоров детально розказує як розібратися з ілюстраціями, які бачили в Генеральному плані, та якими вони стали після зонування.

Найближчим часом ми розкажемо,як через зміну цільового призначення у Запоріжжі один за одним виростає МАФ.