Народні депутати зі “Слуги народу” та групи “Довіра” придумали новий податок, який хочуть покласти на плечі дрібних фермерів. Пересічний власник паю платитиме шість тисяч гривень на рік. Ініціативу підтримує великий агробізнес. Законопроект аналізували журналісти Прямого.

4,7 мільйона власників паїв є одноосібниками – тобто обробляють свої паї самостійно. На них має лягти новий податок в 6 тисяч гривень за один гектар щорічно. Фактично законопроєкт #3131 є віджимом землі на користь великих латифундистів, адже селяни не зможуть заплатити такі кошти за свою землю або будуть віддавати останнє.

Законопроєкт вже пройшов профільний комітет і скоро буде виноситись в залу на голосування. Слуги народу готують новий зашморг для українців…”.

Нагадаємо, народні депутати з фракції «Слуга народу» і групи «Довіра» пропонують запровадити податок до 6 тис. грн за пай для дрібних власників землі.

Згідно з даними Держслужби з питань геодезії, картографії та кадастру, близько 7 млн українців володіють земельними паями – в середньому близько 4 га кожен. З-поміж них 4,7 мільйонів власників паїв є одноосібниками, тобто тими, хто обробляє землю самотужки. Решта – здають паї в оренду великим агрофірмам або холдингам.

Нині одноосібники сплачують лише земельний податок, який, відповідно до підрахунків експертів, становить близько 140 грн за гектар.