Національна спілку журналістів нарешті відреагувала на дії міського голови Запоріжжя Володимира Буряка. З березня 2020 року він забороняє впускати представників ЗМІ на офіційні заходи, у тому числі на сесію міськради та засідання виконкому.

З приводу цього у Запоріжжі розгорівся скандал, журналісти пишуть заяви до поліції та анонсують подання позовних заяв до суду. Вчора депутати фракції міської ради направили листа на ім’я міського голови та секретаря з вимого запросити ЗМІ на сесію, що відбудеться завтра.

В НСЖ також вважають дії міської влади протизаконними та вимагають в Володимира Буряка припинити перешкоджання журналістам виконувати свої обов’язки.

Міська рада – відкрита публічна установа, обов’язок якої – якісно забезпечувати всі сфери життєдіяльності міста. І громадяни мають право знати все про її діяльність, а журналісти зобов’язані цю інформацію готувати і розповсюджувати через свої засоби масової інформації. Водночас, блокування доступу журналістів на засідання сесії Запорізької міської ради чи інші міські заходи є протизаконним та обмежують права журналістів та громадян. Запорізька обласна організація НСЖУ закликає міського голову Запоріжжя Володимира Буряка та депутатський корпус не перешкоджати роботі журналістів.

Також в НСЖ нагадали про приклади коли були зафіксованими порушення місьою владою “Закону про інформацію”.

4 листопада 2020 року двох запорізьких журналістів не пустили на  позачергову сесію міськради.

1 грудня 2020 року перша сесія Запорізької міської ради відбулася також без присутності представників ЗМІ та громадськості у зв’язку з карантинними обмеженнями.

21 грудня 2020 року друга позачергова сесія Запорізької міськради пройшла без участі журналістів. Під час сесії міський голова Запоріжжя Володимир Буряк відмовився виносити на голосування питання про присутність на сесії журналістів, бо вони не є представниками органів місцевого самоврядування.

З повним текстом заяви можна ознайомитися за посиланням.