У суботу 20 лютого у приміщенні Запорізького обласного центру молоді відбувся Онлайн Медіа Форум «Хто тобі медіа?». Участь у ньому взяли відомі журналісти, медійники та громадські активісти. Для глядачів трансляція наживо відбувалася на платформах Facebook та Youtube. Модерувала Форум відома запорізька теле- та радіоведуча Ольга Вакало.

Проведення Форуму стало частиною великого проєкту, в межах якого протягом двох місяців відбувалося створення віжн-радіо «На дотик» та працювала спеціальна Медіа Школа для журналістів-початківців та громадських активістів.

Учасниками панельних дискусій форуму стали відомі в Запорізькому регіоні та в Україні в цілому особистості: Андрій Куликов, журналіст, співзасновник «Громадського Радіо»; Володимир Носков, журналіст «Українського радіо»; Матвій Вайсберг, художник; Віталій Івахов, підприємець,  бізнес-тренер, та багато інших авторитетних фахівців. В онлайн-форматі до обговорень Форуму приєднався голова Запорізької облдержадміністрації Олександр Старух.

На початку Форуму учасники вшанували хвилиною мовчання пам’ять героїв Небесної Сотні. Упродовж усього Форуму тема Революції Гідності та поширення її здобутків стала однією з наскрізних.

Під час Форуму говорили про трансформацію сучасного інформаційного простору. Про тенденції, які диктує Інтернет, про перевагу візуального контенту над текстовим. На переконання філософа Сергія Тарадайка, ці зміни взагалі не варто драматизувати: «Сприйняття світу через бачення настільки глибоко закладене в людині, що з цим нічого не зробиш, і з цим не треба нічого робити». Навіть більше, на думку Сергія Тарадайка, візуальне сприйняття світу дуже природнє та характерне для української ментальності.

Також, як зауважили учасники дискусії, надзвичайно важливу роль відіграє коментар, який супроводжує візуальний ряд. Тож місія віжн-радіо «На дотик» і в тому, щоб давати максимально виважений та об’єктивний коментар до картини подій навколишнього світу. «Віжн-радіо – це те, що може світити нам. І нам потрібно це світло», – зазначив підприємець та відеоблогер Віталій Івахов.

Однією з частин обговорення Форуму стало майбутнє радіомовлення та місцевих ЗМІ. Про необхідність створення нового сектору медіа – радіо «третього сектору», яке не залежить фінансово ані від бізнесу, ані від владних структур, висловився співзасновник «Громадського радіо» Андрій Куликов.

Медіа Школа, яка почала працювати одночасно з віжн-радіо «На дотик», стала ще однією темою обговорення Форуму. Оцінка проведених кількох десятків теоретичних і практичних занять була одностайно високою і з боку тренерів, і з боку студентів та студенток Медіа Школи. Зворушливими були слова подяки випускників та випускниць Медіа Школи.

Прямим включенням з київської Алеї Героїв Небесної сотні до Форуму приєднався Віктор Кривоносов, історик, учасник АТО/ООС, співробітник  Музею Революції Гідності.

Гостра дискусія розгорнулася під час обговорення теми хайповості у ЗМІ, і того, чи допустима вона в сучасній професійній журналістиці. Зокрема, редакторка проєкту «Радіо Донбас. Реалії» Тетяна Якубович зазначила: «Як зробити важливе хайповим – цей виклик стоїть перед нами усіма».

Ще одну хвилю гарячих обговорень за участі голови Запорізької ОДА Олександра Старуха викликало питання про те, чи дійсно можуть чи не можуть державні органи за першої ж вимоги надавати ЗМІ екстрену інформацію, зокрема, у випадку надзвичайних подій.

Підбиваючи підсумки обговорень, радіожурналіст Володимир Носков висловив сподівання, що ЗМІ нового формату, громадські ЗМІ, зможуть зберегти довіру аудиторії, побороти фейковість та хайповість і стануть платформами правди та чесності.

Переглянути повний відеозапис Онлайн Медіа Форуму «Хто тобі медіа?» можна за посиланнями

https://youtu.be/stwQCh38BNM

https://www.facebook.com/radionadotyk/videos/258868625689946/

Проєкт реалізується за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку USAID

Партнером заходу був Запорізький обласний центр молоді ЗОР.