Виявляється, приховати від суспільства інформацію про ціну вакцини проти COVID-19, її виробників та постачальників є вимогою виробника.

Принаймні так запевнила заступниця міністра охорони здоров’я Світлана Шаталова під час брифінгу сьогодні.

Неможливість розсекречування інформації передбачена у контракті, недотримання цього пункту може призвести до розірвання договору та припинення постачання вакцини.

Наказ Міністерства охорони здоров’я від 19 лютого цього року, яким було розподілено кількості вакцин по регіонах, містить вимогу до керівників структурних підрозділів з питань охорони здоров’я областей України та міста Києва дослівно:

“Забезпечити нерозголошення будь-якої інформації щодо виробників або постачальників, а також ціни на вакцини проти гострої респіраторної хвороби COVID-19”.

Така вимога зумовлена положеннями угоди, укладеної між Міністерством охорони здоров’я та спеціалізованою міжнародною організацією “Crown agents”, яка уповноважена здійснювати закупівлі вакцини.

Світлана Шаталова запевнила, що засекречування інформації це зовсім не примха МОЗ, а ініціатива саме виробниками вакцини.  За порушення таких вимог передбачені великі штрафні санкції або навіть розірвання контрактів”.

У чому полягає секретність прихованої інформації Шаталова не сказала, ймовірно що у МОЗ подібного запитання виробнику й не ставили.