Національне агентство з питань запобігання корупції оприлюднило список політиків та високопосадовців, декларації перевірятимуть першочергово.

До списку потрапило двоє нардепів-слуг із Запорізької області, це Марина Нікітіна та Володимир Крейденко. Також у списку з 88 осіб потрапис в депутат Веселівської районної ради Запорізької області Олександр Цвіліховський.

На сайті НАЗК зазначається, що підстав для першочергової перевірки може бути декілька:

1. висока посада суб’єкта декларування або посада, пов’язана з високим рівнем корупційних ризиків. Так, насамперед НАЗК перевірятиме декларації Президента України, Прем’єр-міністрів, міністрів та їхніх заступників, суддів вищих судів, керівників Офісу Генерального прокурора та Служби безпеки України, народних депутатів.

2. інформація від громадян, журналістів та інших джерел про можливе недостовірне декларування;

3. невідповідність рівня життя декларанта задекларованим ним майну й доходам, встановлена за результатами моніторингу способу життя;

4. у декларації виявлено ризики після перевірки системи логічного та арифметичного контролю. Тобто, усі подані декларації пройдуть перевірку комп’ютера, який в автоматичному режимі вкаже, які декларації містять найбільше ризиків.

Що стало причиною першочергової перевірки запорізьких депутатів наразі не відомо, втім НАЗК обіця про результати повідомити вже найближчим часом.