Менонітський об’єкт розташований на Верхній Хортиці на видному місці. Приміщення не внесено до пам’яток архітектури, культури та історії, тож дуже скоро тут замість будинку, збудованого німцями, які понад 150 років тому створювали тут європейську цивілізацію, з’явиться чергова новобудова.

Про це стало відомо з допису небайдужого запоріжця Артема Бородіна. Він розповів, що в «Публічній кадастровій карті», цільове призначення землі по вул. Істоміна, 38 – «Для будівництва та обслуговування будівель ринкової інфраструктури (адміністративних будинків, офісних приміщень та інших будівель громадської забудови, які використовують для здійснення підприємницької та іншої діяльності, пов’язаної з отриманням прибутку), для розташування офісних приміщень. Дуже шкода, що для запорізької влади менонітські об’єкти не несуть ніякої історичної значущості. Багато об’єктів вдається зберегти тільки завдяки громадськості.

 Почему развалили меннонитское здание на видном месте по ул. Истомина,38?.. Во-первых, прояснить настоящее и даже заглянуть в будущее поможет “Публічна кадастрова карта”, где еще недавно немаркированный участок обрел смысл. Читаем целевое назначение земли: “Для будівництва та обслуговування будівель ринкової інфраструктури (адміністративних будинків, офісних приміщень та інших будівель громадської забудови, які використовуються для здійснення підприємницької та іншої діяльності, пов’язаної з отриманням прибутку), для розташування офісних приміщень”. А это значит, что уже совсем скоро здесь начнется стройка.

Во-вторых, что бы не происходило в Запорожье, дороги ведут на БШ. И здесь не без того. Так, Запорожский городской совет в одном из земельных пакетов утвердил решение “Про надання дозволу ТОВ “РІЦ-ІНТЕР” на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки по вул. Істоміна,38 для розташування офісних приміщень та подальшої передачі її в оренду”. Земля – в коммунальной собственности. Само здание, еще недавно с разбитыми окнами, остатками вывесок “Ночной магазин”, “Автозапчасти”, а ныне лежащее в груде кирпичей, – непонятно. Равно как и кто довел его до аварийного состояния, чтобы теперь снести.

Это не был памятник архитектуры, культуры, истории. На выявление, популяризацию и охрану которых у нас выделяются финансы. Да и статус – не панацея: по этой же улице гибнут сразу два здания под охраной (некому оторваться из кабинетов с официальным мониторингом). Но оно было частью Запорожья, связанной с меннонитской вехой истории города. Тем более, что сама улица Истомина числится в перечне объектов культурного наследия – архитектуры и градостроительства – как носитель застройки колонии Хортица-Розенталь.

На головній фото зі сторінки у Facebook Артема Бородіна