Місцевий мешканець Артем Бородін поділився ще одним невтішним спостереженням. «Об’єкти культурної спадщини», які мали б охороняти як зіницю ока, у Запоріжжі занепадають або ж просто «зникають».

Мова йде про Курган, який знаходиться на вулиці Істоміна між Верхньою Хортицею та Бабуркою. Звідти зникла охоронна табличка, де зазначалося що об’єкт не можна чіпати. Тим часом навкруги фермери орють поля. Існує небезпека, що хтось навіть не маючи злих намірів, просто зрівняє Курган із землею.

Зазначимо, кожен курган – це неповторна й унікальна могильна споруда, яка несе у собі загадки тисячолітньої історії. Цікаво, що з 1982 року вище згаданий могильник знаходився в переліку «Пам’яток археології Запорізької області», однак після 2018 року невідомо куди «зник».

Фото: Артема Бородіна

И еще один момент с улицей Истомина в связи. Между Верхней Хортицей и Бабуркой находится Курган. Охранная табличка с его вершины давно сбита. Из описательных характеристик: “Об’єкт культурної спадщини: Курган, вул. Істоміна, за 0,5 км на північ від Нікопольського повороту. IV тис. до н.е. – І пол. ІІ тис. н.е. Висота 3,5 м. Діаметр 35 м”. Проезжая по Истомина, его видно в поле около самой дороги. С высоты он хорошо просматривается на фоне распаханной земли (изображение справа). А вот эта же территория на Кадастровой карте – изображение слева.

Как видно, поле поделено на девять частей. Свыше 6 га каждая. “Приватна власність”. Такие чудеса творятся на земле громады Запорожского района. И, пока дискуссии о “рынке земли” не угасают, подобные “нарезки” можно наблюдать на всех окраинах Запорожья. Курганы в таких случаях остаются вычерченными из площади участка, а здесь почему-то – под покрывалом “ведення товарного сільськогосподарського виробництва”. Что очень странно и настораживает.

Курган числился в рабочем перечне “Пам’яток археології Запорізької області” под охранным номером от 1982 года. Относился к Запорожью вместе с курганами по ул. Лахтинской (Хортицкий район) и ул. Бородинской в одноименном микрорайоне. Последние два объекта в 2018 мелькнули в городском, тоже рабочем, списке – уже без кургана по Истомина. Не нахожу его и в привязке к Запорожскому району. Его часом не потеряли? Кто связан с археологией, пожалуйста, уточните момент. Чтобы потом не было поздно. Надеюсь, все это недоразумение, как кадастра, так и многообразия реестров с продолжающейся инвентаризацией объектов культурного наследия.

Иначе в один непрекрасный день памятник археологии могут распахать просто у нас на глазах. И эту опасность исключать нельзя. Вспоминая Водонапорную башню в Шевченковском районе, которую “потеряли” при переносе из списка в список. Или сквер Индустриальный – памятник истории, как место валов и рвов Александровской крепости, часть которого каким-то финтом оказалась в частной собственности и благополучно застраивается.

Нагадаємо, що скоро на вулиці Істоміна знесуть будинок збудований менонітами. Цільове призначення об’єкту в “Публічній кадастровій карті” зазначається, як «Для будівництва та обслуговування будівель ринкової інфраструктури (адміністративних будинків, офісних приміщень та інших будівель громадської забудови, які використовують для здійснення підприємницької та іншої діяльності, пов’язаної з отриманням прибутку), для розташування офісних приміщень.

На головній – фотоілюстрація