Пані Ксенія, доньку якої відмовляються приймати до школи без довідки про щеплення, змушена займатися освітою дитини вдома, жінка залишила роботу, заради навчання доньки.

Історія цієї сім’ї відома, мабуть не лише в Запорізькому регіоні. У вересні 2019 року червертокласницю Валерію адміністрація Запорізького академічного ліцею не допустила до уроків через відсутність довідки з щепленнями по віку. Мати Валерії – пані Ксенія захищасти свою позицію у питанні вакцинації вирішила через суд, жінка найняла адвоката та подала позов.

Жовтневий районний суд Запоріжжя ухвалив рішення про законність дій адмінітсрації школи, далі була апеляція з боку позивача, пізніше дійшло до Верховного Суду. Він підтвердив законність відсторонення дівчинки від занять у школі.

Поки тривали судові процеси освітою дитини жінка займалася самостійно, через це змушена була покинути роботи.

Журналісти Суспільного спілкувалися з пані Ксенією, жінка розповіла про життя без школи та без роботи, а також про плани звертатися до Європейського суду з прав людини.

Ми не обирали вільну цю форму, ми були змушені обрати іншу форму навчання, ніж денна, очна, традиційна освіта. Дитина займається вдома, разом зі мною. Докорінно змінилося й життя нашої родини, бо я змушена була залишити роботу. Дитині на момент її вигнання зі школи було 8 років. В такому році дитина не здатна самостійно організувати свій освітній процес, самостійно працювати над будь-якими предметами, оскільки потрібен контроль, потрібні пояснення, потрібна перевірка. І моральна підтримка, бо дитина теж не розуміє, чому вона три роки ходила у школу, все було гаразд“,— каже Ксенія.

Директор Департаменту освіти й науки Запорізької міської ради Станіслав Романчук каже, що подібна проблема існує в багатьох закладах освіти Запоріжжя, проте є ряд нормативних документів, які вимагають забезпечувати здоров’я дітей в закладах освіти.

У нас є Закон про повну загальну середню освіту і є Закон про епідеміологічне благополуччя. Є ряд інших інструктивних документів, ми їх виконуємо і рішення Верховного Суду це тільки ще раз підтверджує, що ми все робимо правильно“, — зазначив Станіслав Романчук.

Проте, за його словами, це не означає, що дітей, які не мають щепленьпотрібно відсторонити від навчального процесу: “У нас є можливості для забезпечення інших видів навчання цих дітей. Це і індивідуальне навчання, і сімейне навчання.”

Позивачка Ксенія каже, що віповідну заяву про переведення дитини на дистанційне навчання вони подавали, але їм у навчальному закладі відмовили.”Ми писали звернення до класного керівника, ми писали зверенння до директора ліцею, але це звернення було прогіноровано і дистанційний доступ для проходження уроків, для отримання матеріалів, нам не надали“.

Жінка розповідає, що з лютого 2020 року перевела доньку на тимчасове навчання екстерном. Адже у родині є ще двоє старших дітей, які навчаються у тому ж ліцеї й забезпечити всім рівний доступ до віддаленого отримання освіти, зокрема, у періоди карантину, у родині немає технічних можливостей.

Адвокатка Олена Нінчук-Худякова каже, що рішення судів всіх інстанцій в Україні по цій справі не відповідають Конституції та Законам України.

Жоден суд не став вникати в усі нюанси справи і обмежився лише загальними формулюваннями. Таким чином, моя клієнтка була штучно обмежена у праві вибору форми здобуття освіти для своєї дитини. В Україні відстуній правовий механізм реалізації заборони на навчання не вакцинованих дітей в освітніх закладах. Тому ми будемо звертатися до Європейського суду для захисту прав моїх клієнтів“, — каже Олена Нінчук-Худякова.

За словами адвокатки, їхня мета – створити прецедент, якого ще не було в Україні. І вона вважає, що шанси для цього є.