Гостинний двір, який міг би стати окрасою однієї з найбільш улюблених площ Києва – Контрактової, продовжує занепадати.

Місцеві мешканці ймовірно знають про конфлікт навкого цієї пам’ятки, бо вирішення проблеми тягнеться давно, а от гості міста часто ставлять запитання – чому, в одному з найпопулярніших місць столиці руїни?

Гостинний двір –  є головним і центральним елементом Пам’ятки архітектури і містобудування місцевого значення «Комплекс споруд Контрактової площі Х-кінець-XIX ст.» Уся його значущість для архітектури заступорила питання його відновлення. Пам’ятка належить державі, а вона не проявляє жодної ініціативи для її реконструкції чи хоча б збереження. Об’єкт ніхто не охороняє і якби не його місце розташування, то Гостинний двір ймовірно б розтягнули по цеглині. Після пожежі в лютому 2013 року об’єкт залишився без даху та почав руйнуватися. Стан будівлі погіршився: стіни без даху покриті величезними тріщинами, обсипаються, територія заросла травою і кущами.

Міська влада Києва наполяє віддати об’єкт на баланс міста і обіцяє одразу ж виділити фінансування на початок робіт з реконструкції.  На початку лютого депутати Київської міської ради ухвалили звернення до Кабінету міністрів щодо передачі Гостиного двору на старому Подолі в комунальну власність територіальної громади столиці.

Тоді міський голова прокоментував рішення:

“Ми вже не один рік із громадою столиці відстоюємо повернення місту цієї пам’ятки архітектури. Нас водять по колу. А приміщення тим часом руйнується!

Нещодавно Департамент охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації звернувся до Окружного адміністративного суду м. Києва з позовом про примусове виконання Фондом державного майна України вимог припису Департаменту. За результатами, судом відкрито провадження по адміністративній справі №640/5666/21, повідомили в пресслужбі Київради.

«Фонд державного майна України продовжує ігнорувати припис щодо Гостиного двору! Досі не укладено охоронний договір та не надано науково-проєктну документацію на проведення невідкладних протиаварійних та реставраційно-відновлювальних робіт на об’єкті», – зазначив заступник голови Київської міської державної адміністрації Валентин Мондриївський.

Попри те, що спочатку Окружний адміністративний суд м. Києва зобов’язав Фонд державного майна України виконати вимоги припису, а потім і Шостий апеляційний адміністративний суд залишив без змін рішення Окружного адміністративного суду, Фонд державного майна України вимоги припису щодо належного утримання пам’ятки не виконує.

«Пам’ятка вже довгі роки є предметом різних судових справ, проте, жодних зрушень так і не відбулось. Очевидно, що хтось навмисно блокує рішення щодо Гостиного. Кияни втомилися чекати на цей громадський простір. Ми наполягаємо на тому, що об’єкт необхідно терміново рятувати», – наголосив Валентин Мондриївський.

Нагадаємо, Гостиний двір, який на сьогодні перебуває в державній власності, знаходиться в аварійному стані. Керівництво столиці неодноразово заявляло про готовність прийняти будівлю на баланс та привести її в належний стан. А поки Гостиний двір руйнується, перебуваючи в державній власності, Міністерство культури України продовжує блокувати передачу пам’ятки до комунальної власності.