Новий штам коронавірусу – “південноафриканський” зафіксували у двох областях України, в яких – не уточнюють. Британський, якого ще 2 тижні всі боялися, вже є по всій Україні.

Про майже критичну ситуацію з пандемією написав  голова Комітету ВРУ з питань здоров’я нації Михайло Радуцький у Facebook.

“Кілька тижнів тому Україна відправила зразки біологічних матеріалів до лондонської лабораторії. Вчора отримали відповідь. В усіх регіонах нашої країни зафіксований «британський» штам та у двох – вперше виявлений «південноафриканський» – пише Радуцький.

Голова Комітету також розказав, що причиною та найбільшою загрозою третьої хвилі пандемії є саме британський штам.  Ризик інфікуватись ним на 50% вище, рівень летальності – на 60%.

“Саме через «британський» вірус у країні встановлений ще один антирекорд – лише за офіційними даними інфікувалось майже 20 тисяч громадян. Це найвищий показник з початку пандемії. Критично високі показники госпіталізації (понад 5 тис. осіб) та смертності (433)” – каже політик.

Втім, британський коронавірус. як виявилося це ще не найстрашніший варіант, є гірний – «Південноафриканський». Він вважається ще агресивнішим, ніж «британський». Ця мутація СOVID-19 була виявлена наприкінці минулого року у Південно-Африканській республіці. За даними ВООЗ, штам циркулює у 51 країні. Зокрема, у США, Канаді, Австралії, Китаї, Ізраїлі, Німеччині, Латвії, Чехії.
За попередніми даними, штам з ПАР ще на 50% агресивніше, ніж інші відомі мутації коронавірусу. Рівень летальності на 50% вище. «Південноафриканський» штам частіше вражає молодих людей та інфікує повторно тих, хто вже перехворів.
“Дослідження у ПАР свідчать, що мутація вірусу знижує ефективність вакцин від «ковіду» на 30%. Проте виробники вакцин мають інші дані. Pfizer/BioNTech у цьому випадку демонструє ефективність 91% (на інші штами вірусу – 95%). Щодо вакцини AstraZeneca дослідження ще не завершені. Виробник Sinovac Biotech заявив про ефективність вакцини проти цього штаму, втім точних цифр не називає” – підсумував Михайло Радуцький.