За підсумками святкуванння дня Перемоги у Запоріжжі та області відкрито чотири кримінальні справи проти людей, які принципово порушили закон та демонстрували комуністичну символіку публічно. Також складено два адміністративні протоколи за виготовлення та пропаганду георгіївської стрічки. Порушникам загрожує штраф від 850 до 5100 гривень або адміністративний арешт на строк до 15 діб з конфіскацією георгіївської (гвардійської) стрічки або предметів, що містять її зображення.

Про те, як порушували умови святкування розказали в пресслужбі поліції.

Так, на території двох домоволодінь у селі Роздол Михайлівської ОТГ поліція виявила прапори червоного кольору з зображенням п’тикутної зірки, серпу та молоту.

На Алеї Бойової Слави міста Запоріжжя співробітники поліції виявили жінку 1954 року народження, яка в руках тримала фотографію з комуністичною символікою.  Працівники поліції діалогу тривалий час пояснювали порушниці, що дане зображення є забороненим згідно Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Але громадянка категорично відмовлялась залишити заборонене зображення. Його вилучили співробітники поліції.

Крім цього, відкрито кримінальне провадження, передбачене ст. 436-1 Кримінального кодексу України за фактом публічного використання червоного прапору з забороненою символікою 20-річною мешканкою Мелітополя.