Виявляється, гроші платників податків можна не лише закопувати в землю, але і топити у воді – саме це продемонстрували у Запоріжжі. 

Об «епічну» реконструкцію Правобережного пляжу не тупили свої пір’я хіба що найледачіші журналісти. Відкритий з помпою і пафосом як пляж європейського рівня, що відповідає трендовій концепції «безбар’єрністі», чудо-перебудова з перших же днів стала демонструвати далеко не європейську якість:

  • безбар’єрність закінчилася разом з ліфтом для інвалідів, який так і не запрацював і зрештою був демонтований;
  • зручність розміщення «п’ятої точки» конфліктувала з товщиною дощечок для лавок, які не соромилися прогинатися при розміщенні вже двох тіл, а ті, яким навіть гнутися було лінь і вони радісно тріскалися від фізичного прояву сили тяжіння, – списувалися на підступи якихось «вандалів»;
  • тротуарна плитка «європейської якості», укладена з «європейською» ж якістю, ставала зручним конструктором для дітей, які будували з цієї плитки фортифікаційні споруди.

діти будують фортецю з бруківки Правобережного пляжу

Про завищену вартість будматеріалів і об’ємів виконаних робіт Regionnews писав 29 липня минулого року. Але, схоже, реконструкція Правобережного пляжу відкрила для міських чиновників, яким важливий не результат, а освоєння коштів, новий напрям: виявляється, гроші можна не лише закопувати в землю, але і топити у воді.

 

23 жовтня на сайті системи електронних закупівель Прозорро комунальне підприємство «Управління капітального будівництва» помістило оголошення про проведення закупівлі без використання електронної системи. Предметом закупівлі виступили 3 тонни живої риби «Білий та Строкатий товстолобик». Місцем постачання значився Правобережний пляж, термін – з 23 по 26 жовтня. Сума угоди – 111 042 грн. Виконавець – публічне акціонерне товариство «Донрибкомбінат».

На перший погляд – виглядає фатасмагорично. Де «Управління капітального будівництва» і де жива риба «Білий та Строкатий товстолобик»? Хоча насправді «зради» в мотиваційній частині закупівлі немає.

Білі та строкаті товстолобики – це водоростіїди. І їх дійсно закуповують і запускають у водойми (у тому числі і біля пляжів), щоб вони чистили дно від заростей водоростей. І терміни – у кінці жовтня – вибрані правильно. Молодняк товстолобика має залягти в зимовочну яму в сплячку, а по весні, прокинувшись, голодний і злий, вижрати усю рослинність в радіусі декількох сотень метрів.

Ось тільки місце зарибнення, вибране комунальним підприємством, – це епічнійший «косяк». Річ у тому, що Правобережний пляж прямо примикає до аванкамери Дніпрогесу-1, звідки вода потрапляє в напірні труби турбін електростанції. А турбіни – це конвеєр смерті для товстолобика, що щорічно перемелює його тоннами.

аванкамера Дніпрогесу, до якої майже впритул прилягає Правобережний пляж

Майже щороку в запорізьких ЗМІ в лютому-березні з’являються повідомлення про масову загибель товстолобика. «У турбінах Дніпровської ГЕС загинула риба – товстолобики. Рибінспектори налічили більше за півсотню рибин загальною вагою близько 300 кг. Товстолобики були з рубаними ранами і відірваними головами», – пише 23 лютого 2020 року «Індустріальне Запоріжжя». «У акваторії Дніпра навпроти Південного мікрорайону Запоріжжя зафіксована загибель товстолобика. Серед знайденої мертвої риби зустрічаються великі особини вагою від 3 до 10 кілограм», – повідомляє 8 лютого 2021 р. інформаційний портал Vmestezp.org.

А запорізький дайвер Юрій Батаєв на своїй сторінці у ФБ розповів про результати своїх обстежень сміттєуловлювачів турбін Дніпрогесу-1, які він зробив 21 березня 2001г. на прохання Запорізької рибінспекції:

 – Занурення проводилося з 01: 00 до 03: 00 годин ночі в аванкамері Дніпрогесу-1. Але до цього була обстежена акваторія нижнього б’єфу, прилегла до греблі. Саме це обстеження дало можливість дійти висновку, що загибель товстолобика пов’язана з діяльністю Дніпрогесу-1.

На перших же хвилинах занурення мені стали зустрічатися, неначе приклеєні до грат сміттєуловлювачів, тушки мертвих товстолобиків. Інші риби застрявали головами між грат, при цьому видно, що вони не справлялися з потоком води, оскільки їх рух був вперед хвостами. Я вирішив обстежувати усю площу сміттєуловлювачів і практично на кожній турбіні була така картина. Потім я спустився до основи сміттєуловлювачів і побачив ще гнітючішу картину. Риби, які не пролазили між гратами, з часом падали вниз і на дні утворився килим з гниючої риби, що розкладається, вага кожної особини на око стартувала від 8-10кг і більше. Також там валялися якісь дошки, стволи дерев, автопокришки і інше сміття.

Так що причиною щорічної загибелі товстолобика є робота Дніпрогесу-1. Але тут виникають питання, чому сильна, любляча течію і постійно мігруюча риба не справлялася з течією і потрапляла в турбіни?

Може риба слабшала, потрапляючи у викиди наших підприємств і тому не справлялася з течією, утвореною падінням води на турбіни? Або ж екстремально низька температура води в лютому призводить до того, що товстолобик в цей період впадає в анабіоз і тому потрапляє в турбіни Дніпрогесу?

До речі, екологічний аспект впливу на товстолобика вже розглядався в тому ж 2001 році. Так, 6 квітня на сайті LIGA.net  була опублікована новина «В Запоріжжі гине риба». Дослівно: «Впродовж останніх двох місяців в акваторії запорізького Дніпрогесу близько десяти разів фіксувалася масова загибель риби. За даними регіональної рибінспекції, при невияснених доки обставинах загинуло більше 30 тонн товстолобика, повідомляє Поток.net.

У цьому місці на глибині 22 метрів знаходиться, щонайменше, чотири тонни мертвої риби. Регіональна рибінспекція називає ситуацію надзвичайною. Говорять, останнім часом в акваторії Дніпрогесу місцевим рибалкам вдавалося, що називається, вручну виловлювати декілька сотень кілограмів риби в день. Примітно, що гинув тільки товстолобик. Микола Дубовець, директор «Дніпрогесу»: «Це риба травоїдна і, може, вона їла цю рослинність і могла захворіти».

За даними експертизи, в рибі не виявлено важких металів і радіонуклідів. Проте, іхтіологи шоковані станом внутрішніх органів товстолобика. Олександр Дробот, заступник начальника регіональної рибінспекції: «В експертизі патологоанатомічній відмічені ураження печінки, нирок невідомими токсикантами». Зараз ведеться ретельне розслідування причин масової загибелі риби. За попередніми даними, місцеве рибне господарство, що займається розведенням товстолобика, зазнало значних збитків».

товстолобики у гратах сміттєуловлювача (фото зі сторінки Юрія Батаєва у ФБ)

товстолобика затягує у турбину хвостом уперед (фото зі сторінки Юрія Батаєва у ФБ)

кладовище товстолобиків (фото зі сторінки Юрія Батаєва у ФБ)

Отже, якщо доросла сильна риба від невияснених досі причин не може протистояти силі течії в турбінах Дніпрогесу, то що говорити про молодняк? Можна припустити, що велику частину трьох тонн молодняка білого та строкатого товстолобика, закуплених «Управлінням капітального будівництва» і випущених в районі Правобережного пляжу, спіткала доля своїх доросліших родичів. І замість викосу водоростей вони пішли на фарш в Дніпрогесі. Разом з грошима платників податків.

***

P.S. Пляжна тема, схоже, добре зайшла в запорізьку тусовку «бюджетних освоїтелей». Найближчим часом планується офіційне відкриття ще одної прибережної перебудови по вул. Шмідта на Павло-Кічкасі, що тягнеться з 2017 р. На відміну від Правобережного пляжу за 50 млн грн, де хоч якось намагалися крокувати в ногу з часом і впроваджувати деякі елементи дизайну, тут особливо не морочилися і на кошторис в два рази дешевший влупили конкретний «Радянський Союз», місце вигулу заводської робочої сили.

Не обійшлося і без традиційної пост-тендерної доплати. Цього разу підрядник – ТОВ «Євробудкомплект» – запросило у замовника, комунального підприємства «Управління капітального будівництва», додаткові 1,6 млн грн. на роботи, які довелося виконати, але яких не було в проекті. У їх числі «..питний фонтанчик з педальним пуском – 1шт., душові стійки – 2шт., мийка для ніг – 1шт…». Стоп! Хлопці! А шо ви будували? Без фонтанчика, без душу, без мийки для ніг? Пасовище? І тільки перед здачею в експлуатацію роздуплилися, що це має бути пляж: «Бляха-муха, це ж потрібно десь ласти полоскати»?.

Спеціально для Regionnews Катерина ЧЕРЕДНИЧЕНКО