У вівторок, 17 серпня, у місті Токмак Запорізької області відкрили мурал, який привертає увагу до боротьби з фейковими новинами, критичного мислення та медіаграмотності.

Арт-об’єкт створили в межах міжнародного проєкту ARTIFAKE, що залучає стріт-арт до протидії пропаганді та поширенню фейків. В Україні проєкт реалізують у південних і східних регіонах.

Малюнок українського стріт-арт художника із Нової Каховки Максима Кільдерова «ІнфоSHUM» став третім арт-об’єктом в Україні, який безпосередньо звертається до місцевих жителів, закликає їх мислити критично та вчитись відрізняти фейкові новини від правдивих. Так, на стіні помаранчевим кольором написано фейкові заголовки новин,а блакитним — їхнє спростування. Жителі українського містечка Токмак тепер можуть перевірити свою уважність та стійкість до фейкових новин, спробувавши здогадатись, які заголовки на муралі справжні, а які — брехливі. Біля муралу також встановлена інформаційна табличка з QR-кодом, який веде до сайту, де можна перевірити власний рівень медіаграмотності.

Mурал у Токмаку створено в межах міжнародного проєкту ARTIFAKE. Це ініціатива громадської організації «Інтерньюз-Україна» у партнерстві з Асоціацією аудіовізуальних репортерів (Вірменія) та Фундацією «Art Transparent» (Польща) за фінансової підтримки міжнародних та українських донорів. Назва ARTIFAKE розшифровується з англійської мови як Art Invades Fake, тобто «мистецтво захоплює фейк».