Як встановили журналісти проєкту «Схеми», телеканалу «UA: Перший» і Радіо Свободи, мешканець Запоріжжя Владислав Грабовський виявився замішаним у сумнівних схемах з експорту української зброї. Так, Грабовський і його партнери пов’язані з однією з компаній, яка нібито надавала посередницькі послуги під час операції між Укрінмаш і компанією з ОАЕ, на поставку 1 млн патронів 23 калібру. Загальна сума договору за угодою склала близько 14 млн доларів США, а посередником виступила британська компанія Fuerteventura Inter LP, яка була створена за кілька місяців до укладання угоди. Сума комісійних, які були перераховані на рахунок компанії – посередника, склала близько 2 млн доларів США.

Як встановили в ході розслідування детективи НАБУ, власниками британської компанії Fuerteventura Inter LP є дві офшорні компанії, а кінцевими бенефіціарами виявились два мешканці Запоріжжя – Владислав Грабовський і Геннадій Фурдуй. Обидва вони відомі і іншими скандальними підприємствами, а Грабовський неодноразово підозрювали  в шантажі, здирництві, а також створенні ботоферми фейкових акаунтів у соцмережах, яка є інструментом чорного піару і дискредитації успішних підприємців, політиків і громадських діячів.

Водночас, згідно з матеріалами кримінального провадження №1-КС / 760/9273/17 справа №760 / 17099/16-К, зазначені послуги компанією-посередником не надавалися, що свідчить про незаконне отримання «комісійних» компанією-посередником, а також вказує на корупційну змову між «посередником» і українськими чиновниками Укроборонпрому.

Нагадаємо, Грабовський і Фурдуй є власниками скандально відомого підприємства «Ельдорадо – Сервіс», яке є учасником відразу кількох кримінальних проваджень, щодо виведення грошових коштів та доведення до фіктивного банкрутства декількох комунальних підприємств Запорізького регіону. Отримати коментарі у Владислава Грабовського і Геннадія Фурдуя журналістам на момент виходу статті не вдалося.

Всі матеріали по даній кримінальній справі наразі засекречені в інтересах слідства. Розслідування триває. Журналісти проєкту «Схема» стежитимуть за ходом розслідування і оприлюднять його результати вже найближчим часом.