Працівники Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини здійснили візит до «Вільнянської виправної колонії (№20)» та Вільнянської спеціалізованої психіатричної лікарні №20 філії ДУ «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України, щоб перевірити в яких умов утримуються засудженні та особи взяті під варту.

Про це повідомляється на сайті «Уповноважений Верховної Ради України з прав людини».

Результати перевірки невтішні. Більшість приміщень в колонії потребують ремонту, в камерах дисциплінарного ізолятора та приміщень камерного типу, де тримають порушників, недостатнє штучне освітлення. А в камерах ДІЗО №2 і №3 взагалі відсутнє. На вимогу недолік усунули під час візиту.

Також встановлено, що адміністрація колонії перекладала деякі свої зобов’язання на в’язнів. Наприклад, у Ділянці карантину, діагностики та розподілу двоє «обраних» засуджених здійснювали контроль за поведінкою новоприбулих в’язнів.

В лікарні виявлено антисанітарію. Майже кожного дня тут відключають воду, що унеможливлює дотримання санітарно-гігієнічних норм. В кімнатах літають мухи. В деяких осіб, які перебувають на лікуванні, відсутня постільна білизна. На першому поверсі в туалетах немає дверей.

Згідно з вище вказаним до Міністерства юстиції та інших органів влади відправлять відповідні звіти про виявлення порушень прав в’язнів й  рекомендації щодо їх усунення.

Фото з сайту ombudsman.gov.ua