Вільнянська спілка ветеранів АТО/ОСС на своїй сторінці у Фейсбуці опублікували лист-звернення до жителів району із проханням не ставати жертвами боротьби представників бізнесу. Ветерани війни на Сході країни закликають не чинити фізичне насильство, а також припини радикальні протести.

«Вільнянська (районна) міська спілка (воїнів) ветеранів АТО(ООС) не підтримує жодних із сторін і не дозволить спекулювати будь-кому на нашому статусі. Ми проти радикалізації протестних акцій, проти фізичного насильницького опору, бо активні дії з громадської непокори, такі як перекриття доріг та захоплення установ, ми вже побачили у 2014 році у Донецькій та Луганській областях. Просимо всіх мешканців Вільнянщини свідомо підійти до вирішення всіх суперечливих ситуацій, нагадуємо, що Запорізька область знаходиться у червоній зоні ,,карантину,, і будь-які масові заходи заборонені і несуть небезпеку зараження коронавірусною хворобою», – йдеться у повідомлені.

Також ветерани АТО/ОСС підкреслили, що не підтримують жодну зі сторін. Хоча  систематично отримують такі закидання від однієї з громадських організацій.

«Днями на нашу адресу від окремих депутатів Вільнянської міської ради та голови громадської організації «Вольтерра» прозвучали безпідставні звинувачення у тому, що ми нібито не хочемо підтримати частину громади в існуючому протистоянні інвестору. Ця інформація не відповідає дійсності. Немає нічого важливішого за людські життя і саме, тому ми не бажаємо бути втягнутими в неконструктивний конфлікт, який сіє паніку та руйнування», – зазначено у листі-зверненні.

Керівник вільнянської спілки ветеранів АТО Сергій Синенко також зазначив, що силовим шляхом вирішити питання неможливо. Тому порадив громаді детально ознайомитись із документами, висновками робочих груп, проведеними експертизами, а не ставати жертвами маніпуляцій, брехні та провокацій. Опоненти розгойдують ситуацію аби сіяти паніку та безлад.

«Ми не є експертами у сфері природоохоронної діяльності, а тому спираємося на висновки трьох робочих груп при Запорізькій ОДА та дослідження Біляївського родовища, які проводили дві наукові установи, де фахівці дійшли висновку, що видобуток і збагачення каоліну не несе загроз ні місцевому населенню, ні навколішньому природному середовищу. Вивчали всі документи, у тому числі і радіологічні дослідження і у нас немає жодних сумнівів в авторитетності державних установ та науковців, що займалися дослідженнями і надали висновки. Кожен може ознайомитися з офіційними документами, що є у відкритому доступі», – зазначив Сергій Синенко.

Нагадаємо, у суботу 30 жовтня участь у силових протистояннях між активістами та представниками БЗК взяв скандальний активіст Олексій Херсон. Справжнє ім’я чоловіка Олексій Любинський. Раніше його підозрювали у подвійному вбивстві та зґвалтуванні, за інформацією ЗМІ він має судимість за крадіжки, пограбування та дрібне хуліганство (починаючи з 2010р.). Нині професійний активіст Олексій Херсон все частіше очолює групу мітингуючих, що вдаються до силових дій.

Натомість ветерани АТО/ОСС вкотре наголошують, що вирішувати питання потрібно у законному полі.

«Ніхто не може ставити себе вище закону лише тому, що їм так хочеться і в них є своя окрема думка! Якщо хтось не згоден з зробленими компетентними органами висновками, то такі неузгодженості повинні вирішуватися не шляхом громадських зіткнень, а лише в цивілізований спосіб – в законній та політичній площинах!», – каже Сергій Синенко.