У 2021 році Запорізький обласний краєзнавчий музей поповнився новим, унікальним експонатом – «Троянда пустелі». Мінерали було придбано в колекціонера Миколи Дубини, повідомляється на офіційній сторінці у Фейсбук музея.

«Троянда пустелі» – утворення кристалічних кластерів гіпсу або бариту, що позначає одну з морфологічних різновидів мінералу гіпс. Мінеральні агрегати утворюють характерні зростки лінзоподібних сплющених скупчень кристалів (розеток), схожих на квітку, звідки й назва.

Цей кристал утворився і був знайдений на території піщаного кар’єру в Оріховському районі:

Для того, щоб утворилась ця гіпсова троянда, потрібні певні умови. Коли в пустелях (а в нашому випадку в піщаному кар’єрі) випадають опади, вода швидко поглинається в пісок. Якщо в пісках багато гіпсу, то його частинки розмиваються і йдуть з водою вглиб. Але згодом від сильної спеки вода випаровується. Після повного зникнення води й утворюються нові гіпсові кристали досить незвичної форми. Так як формування мінералів відбувається в піщаному шарі, піщинки стають частиною кристалу. А найцікавіше те, що від кольору піску залежить колір майбутнього кристалу.

Нагадаємо, фотографиня Tanya Cheremysina прогулявшись пустинним берегом Азовського моря в Бердянську, зробила декілька захопливих знімків.

Фото зі сторінки Запорізького обласного краєзнавчого музею