Близько двох місяців минуло з підписання Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання тепла та гарячої води в опалювальному сезоні (2021-2022 рр). На місцях виявилось, що реалізувати задумане не так просто. Про проблеми розповіли депутати Бердянської міської ради.

18 листопада на черговій сесії міськради місцеві депутати підтримали звернення до Офісу президента, Верховної Ради та Кабінету міністрів України щодо виконання п. 5 Меморандуму від 30 вересня 2021 року. Завдяки підписанню документу уряду вдалося встановити низьку ціну на газ для населення – 7420 грн за тис. куб. м. Біда у тому, що в тарифи закладаються й інші показники: розподіл природного газу, електроенергії, матеріальних ресурсів, зарплатні тощо. На думку посадовців курортного міста, всі ці витрати столична влада хоче перекласти на громади, повідомляється на сайті відомства.

«Уже після початку опалювального сезону вартість електроенергії підвищилася майже вдвічі з 2,93 грн/кВт до 4,40 грн/кВт, що не закладено навіть у ті нові економічно обґрунтовані та нещодавно затверджені тарифи», – розповідає заступник міського голови Василь Федосов.

Тож виходить або доведеться підвищувати тарифи на опалення на перекір укладеному меморандуму, або в Києві все-таки виділять додаткові гроші на покриття цих витрат:

«Ми, депутати Бердянської міської ради, які представляють інтереси Бердянської громади, глибоко обурені ситуацією щодо відсутності затвердженого Кабінетом Міністрів України механізму отримання фінансової підтримки місцевих бюджетів задля забезпечення незмінності тарифів, як це було передбачено пунктом 5 Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та постачання гарячої води в опалювальному періоді 2021/2022 р.р. (надалі Меморандум), укладеного 30 вересня 2021 року між Кабінетом Міністрів України, Офісом Президента України, Міністерства розвитку громад та територій України, Міністра енергетики України, НАК «Нафтогаз України», Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» та Палатою місцевих влад Конгресу місцевих та регіональних влад.

Питання тарифів на послуги постачання теплової енергії є дійсно дуже чутливим для громади міста. Окрім вартості природного газу в тарифах на теплопостачання повинно бути враховано зростання інших складових, таких як розподіл природного газу, електроенергії, матеріальних ресурсів, заробітної плати та інше.

Проте, для недопущення суттєвого зростання вартісного навантаження на населення міста щодо оплати послуг опалення в існуючих умовах триваючого карантину і виконання умов пункту 2 Меморандуму з боку виконавчого органу Бердянської міської ради забезпечено застосування до кінцевих споживачів комунальних послуг (населення) тарифів на послуги з постачання теплової енергії на рівні, які застосовувалися в кінці опалювального періоду 2020/2021 років.

Пунктом 5 Меморандуму передбачається забезпечення Кабінетом Міністрів України державної підтримки територіальних громад з індексом податкоспроможності менше або дорівнює 0,9 (бюджет Бердянської міської територіальної громади входить до переліку таких громад) у формі субвенцій з державного бюджету на покриття не менш 80% дефіциту коштів місцевих бюджетів, починаючи вже з четвертого кварталу поточного року.

За попередніми підрахунками різниця в тарифі від незастосування встановленого економічно обґрунтованого тарифу на теплову енергію на опалювальний період 2021/2022 роки складатиме 60,2 млн. грн, з них на листопад-грудень поточного року – 23,2 млн. грн.

Вважаємо неприпустимими спроби перекласти відповідальність за оплату житлово-комунальних послуг на місцеві громади і відповідні бюджети. Це суперечить конституційним засадам розподілу повноважень між органами державної влади і місцевого самоврядування, зводить нанівець досягнення політики децентралізації у наданні громадам реальних можливостей для розвитку.

На підставі вищевикладеного, враховуючи широкий суспільний резонанс, що призводить до зростання соціальної напруги, для запобігання ризиків зриву опалювального сезону 2021/2022, недопущення колапсу в сфері теплозабезпечення та гарантування для населення безперебійного надання життєво важливих послуг постачання теплової енергії за прийнятними тарифами Бердянська міська рада вимагає від Офісу Президента України, Верховної  Ради України, Кабінету Міністрів України наступного.

1. Вжити невідкладних заходів для виконання пункту 5 Меморандуму в частині забезпечення Кабінетом Міністрів України державної підтримки бюджету Бердянської територіальної громади задля покриття дефіциту коштів місцевого бюджету на підтримку підприємства теплопостачання не менше 80%, починаючи уже з четвертого кварталу 2021 року.

2. Відмовитись від перекладання відповідальності за оплату житлово-комунальних послуг на органи місцевого самоврядування; врахувати при ухваленні Державного бюджету на 2022 рік достатній обсяг коштів для захисту громадян і громад від підвищення тарифів.

З повагою, депутати Бердянської міської ради VIII скликання».

Нагадаємо, у Запоріжжі петиція №7170 про «Заборону на запровадження незаконної абонплати концерном «МТМ» набрала необхідну кількість голосів. Запоріжців зобов’язали щомісяця сплачувати за тепло – 28 грн та за гарячу воду – 27,63 грн. Цікаво, що рахунки містянам надходитимуть круглий рік, не залежно від того користуєтесь ви бойлером чи ні.

На головній – фотоілюстрація