Стало відомо, що «Київтеплоенерго» має намір застосувати 3% річних та інфляційні витрати стосовно боржників. На сайті КМДА розповіли до кого першочергово можуть застосувати «покарання».

Містяни, у яких накопичуються борги за послуги централізованого опалення та гарячого водопостачання і вони не здійснюють реструктуризацію боргу, ризикують окрім боргу ще й сплачувати 3% річних та інфляційних витрат які несе комунальне підприємство.

Вказано, що більшість боржників живуть у центрі Києва у квартирі кв.м. і більше. Саме до таких боржників з тривалим терміном заборгованості будуть застосовувати санкції. Підприємство спочатку обіцяє доформовувати людей про майбутні санкції, щоб вони могли вчасно оплатити борг або підписати договір про реструктуризацію.

Норми статті 625 Цивільного кодексу України встановлює відповідальність за порушення грошового зобов’язання. За змістом статей 524 та 533 ЦК України грошовим є зобов’язання, яке виражається в грошових одиницях України. У відповідності до норм ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов’язання, на вимогу кредитора зобов’язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

За змістом норм цієї статі нарахування інфляційних витрат на суму боргу та 3% річних входять до складу грошового зобов’язання і є особливою мірою відповідальності боржника (спеціальний вид цивільно-правової відповідальності) за прострочення грошового зобов’язання, оскільки виступають способом захисту майнового права та інтересу, який полягає у відшкодуванні матеріальних втрат (збитків) кредитора від знецінення грошових коштів внаслідок інфляційних процесів та отримання компенсації (плати) від боржника за користування утримуваними ним грошовими коштами, належними до сплати кредиторові.

Звертаємо увагу на те, що проценти та інфляційна складова боргу, передбачені ст. 625 ЦК України, не є штрафними санкціями (пеня/неустойка).

На головній – фотоілюстрація