Український олігарх Дмитро Фірташ програв битву за Запорізький титано-магнієвий завод. Ймовірніше за все у справі ще рано ставити крапку. Бізнесмен може спробувати все переграти.

Тільки в серпні поточного року Господарський суд Запорізької області задовольнив позов Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) до компанії “Толексіс Трейдинг Лімітед” (Кіпр) і ТОВ “Запорізький титано-магнієвий комбінат” щодо розірвання договору про заснування цього товариства та повернення державі цілісного майнового комплексу комбінату, як нещодавно відбулась нова “битва”. У Центральному апеляційному господарському суді розглядали скаргу щодо оскарження вище винесеного рішення. І цього разу Фірташ теж зазнав поразки, про це повідомляє (САП).

Також Верховний суд скасував виправдувальний вирок стосовно колишнього директора комбінату Володимира Сивака, якого обвинувачують у розтраті майна ЗТМК в сумі 492 млн грн. Чоловіку загрожує від 7 до 12 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатись певною діяльністю.

Нагадаємо, 2018 року Запорізький суд вже виносив подібне рішення про повернення ЗТМК державі. Тоді верховний суд частково задовольнив касаційну скаргу “Толексіс Трейдинг Лімітед”. Справу було направлено на новий розгляд.

Передісторія: 2013 року за результатами проведеного Фондом державного майна конкурсу, з компанією “Толексіс Трейдинг Лімітед”, яка входить в групу компанії DF Group відомого українського бізнесмена Дмитра Фірташа, було укладено договір про заснування ТОВ “ЗТМК”. Мета – залучення інвестицій для створення високорентабельного виробництва. Принаймні так зазначалось. Частка держави становила 51%. Втім підприємствами фактично керували люди Фірташа. Більшість із залучених інвестицій було розтрачено на погашення раніше створених заборгованостей ДП “ЗТМК” за енергоносії і перед кредиторами, пов’язаними все з тією ж DF Group Фірташа.

Як стверджує САП, надалі кошти виводились з країни шляхом перерахування на рахунки офшорних фірм. А на модернізацію виробництва витратили усього 20 млн грн.