Громадські слухання, суди, вирубка понад півсотні дерев та близько двох тисяч кущів в центрі міста, знесений паркан, молодики спортивної статури, кайданки, поліція – це наслідки протистояння запорізьких активістів та небайдужих людей проти ТОВ “Ленд Дівелопмент” Володимира Кальцева.

Нещодавно один з головних поборників парку Яланського Денис Тарасов повідомив, що Запорізький апеляційний суд визнав недійсним договір оренди землі вище згаданої фірми бізнесмена та політика на території скверу. Тепер постає питання, що ж буде далі з цієї територією? За відповіддю журналісти RegionNews звернулися до Тарасова.

– Почнемо з головного: що буде далі з парком Яланського? Фірма ТОВ “Ленд Дівелопмент” буде відшкодовувати винищення 566 дерев і 1810 кущів в центрі міста?

Перш за все це питання до Запорізької міської ради. Юридично правильно було з таким позовом звертатись до суду представникам органу місцевого самоврядування. Адже вони представляють територіальну громаду міста Запоріжжя. Відповідно, якщо ТГ нанесена школа, в цьому випадку орендарем, сторона договору  (міська рада) має звернутись з відповідним позовом до суду щодо стягнення заподіяної шкоди. Інше питання чи вони будуть зараз це робити? Ми ж розуміємо, що Кальцев лишається при владі, фактично входить в коаліцію в міськраді. Профільний заступник Роман Таран, який до речі у 2006-2009 рр. очолював земельну комісію в міськраді й готував документи щодо незаконної передачі земельних ділянок Кальцеву, зараз є заступником по земельних питаннях. Зважаючи на все це – вирішити питання буде дуже важко.

Сподіваємось, що тимчасово виконуючий обов’язки міського голови Анатолій Куртєв виконує обов’язки не певних осіб, а все-таки громади. Тому подали заяву на його ім’я щодо створення робочої групи з питання відшкодування збитків й відновлення парку. В робочу групу мають обов’язково включити представників громадськості, які захищали цей парк. Ну і далі вже вирішувати всі юридичні питання. У тому числі щодо статусу. Хоча територія й розділена на сквери, але фактично – парк. Треба повернути категорію рекреаційної землі й повернути статус парку.

– Чому цього разу вдалось переконати правосуддя, що парк належить громаді?

Боротьба була системною, яка триває чотирнадцять років. Десь з 2007 Наталія Гончарова і ГО  “Єнот очолювали боротьбу. У 2009 році було проведено перше громадське слухання. Також збирались підписи, проводились петиції, навіть подався позов. Другий етап боротьби вже у 2018 році очолив я. Була вибудувана певна стратегія. Ми розуміли, що Кальцев розраховує, що після знищення дерев за парк Яланського суспільство забуде. Потім вже можна буде продати цю земельну ділянку, яку він виставляв за 25 млн доларів. Не в цьому випадку. Для нас парк в центрі міста став своєрідним форпостом. Або громада зможе його відстояти, або влада й далі робитиме що захоче.

У 2006 році Запорізька міська рада затвердила передачу двох земельних ділянок ТОВ “Ленд Дівелопмент” під будівництво підземного багатофункціонального ТРЦ й реконструкцію існуючих скверів. Але внаслідок суттєвих порушень ділянка була передана в оренду без зазначення, що ТРЦ будуватимуть під землею та реконструкції існуючих скверів. Нам вдалось довести, що рішення міськради від 2008 року щодо передачі землі в оренду було ухвалено з порушеннями. Більш детально. Все це треба було вносити в Генплан, тільки після цього можливо змінити категорію землі, тому що із самого початку категорія цієї ділянки – це землі рекреації, як всі парки і сквери. А вони внесли без змін в Генплан категорію землі. Ось вам ще одне порушення. Крім того, не проводились земельні торги, які на той час вже були обов’язковими, щодо передачі в оренду земельних ділянок. Ну й багато іншого.

Хочу звернути увагу, що після того, як Орджонікідзевський районний суд виніс рішення не на нашу користь – ми подали апеляційну скаргу. Спочатку вона потрапила до колегії, яка перед цим розглядала справу й винесла рішення не на користь громади. Тому ми заявили про відвід колегії. Була назначена нова колегія. Нам стало зрозуміло, що адвокатам Кальцева не вдалось з ними налагодити діалог. Зі мною навіть зустрічався його захисник, щоб ми забрали апеляційну скаргу, а нам за це дадуть гроші. Коли домовитись не вдалось з новою колегією та з нами – почалась якась оказія. Представники Кальцева та міська рада постійно намагались перенести засідання. На передостанньому засіданні заявлялось, що Кальцев захворів, втім довідки вони не змогли надати. А на останньому міськрада просила перенести розгляд справи, через те, що місто знаходиться в червоній зоні. Цікаво, що до цього їм нічого не заважало ходити в суди.

Вперше колегія реально розбиралась в справі, ретельно вивчала документи, вислуховувала доводи обох сторін. Судове засідання тривало понад дві години. В нарадчій кімнаті процес тривав понад годину. Зазвичай, коли все домовлено, засідання проходить дуже швидко.

Фото: Google.com