В Запорізькій політехніці нещодавно відкрили Лабораторію штучного інтелекту і вже зараз можна говорити про користь, яку вона може принести. Наприклад, допомогти зберегти старожитності.

Наталя Миронова, заступниця керівника Лабораторії, у етері віжн-радіо “На дотик” розповіла, що старі унікальні чорно-білі фотографії можна оцифрувати та розфарбувати:

– Ці фотографії мають чорно-біле або коричневе забарвлення, але нам же хочеться побачити у кольорі, як вишиванка чи сорочка виглядають. І штучний інтелект може допомогти додати цим фотокарткам аутентичного кольору.

Також штучний інтелект допоможе відсканувати ці фотографії, відновити їх у цифровому форматі. Самі фотокартки можна зберігати десь у музеї, а для вивчення майстринями візерунку можна використовувати цифровий відтиск.

Під час етеру Максим Горішній, енергодарський збирач старожитностей, який і презентував світлини, також показав і розповів про натільні хрести. Виявилося, що їх також можна “загнати” у корисну базу:

– Також можна створити цифрову базу хрестів. Якщо знаходять якийсь хрест і не можуть його розпізнати, можна в базі співставити фотокартки, і ця база допоможе визначити, що цей хрест належить до якоїсь області. Це може спростити життя археологу, якщо є певна база цих зображень, – каже Наталя.

Більше про старожитності та Лабораторію штучного інтелекту в Запоріжжі за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=SDhOwtX2P8M&t=44s&ab_channel=RADIONADOTYK