Для того, щоб біля житлового будинку у Запоріжжі з’явився пандус, людині з інвалідністю треба було звертатися до депутата чи районної адміністрації за допомогою. «Випрошування» могли тривати роками. Зараз ситуація має докорінно змінитися. Нарешті для нашого міста безбар’єрність стає суспільною нормою.

Вчора, 22 грудня, в міськраді проходила остання у цьому році одинадцята сесія, на якій депутати (54 «за» з 57 присутніх) ухвали рішення «Про затвердження Програми запровадження заходів з реалізації стратегії безбар’єрності у м. Запоріжжя на 2022 – 2025 роки». Головна мета програми – створення безперешкодного доступу людей з інвалідністю та маломобільних груп населення до будинків, будівель, споруд житлового призначення, у тому числі їх прибудинкових територій, окрім індивідуальних жилих приміщень.


Задум вдалося втілити завдяки директорці БФ «Українська спілка осіб з інвалідністю» Аллі Мурізіді.

Щоб скласти загальну картину по місту, ми провели у соціальних мережах опитування та надіслали інформаційний запит. Так от, 72% (десь зі ста опитуваних, прим. авторки), відповіли, що не мають безперешкодного доступу до своїх домівок. А в інформаційному запиті нам відповіли, що тільки 40 житлових будинків у Запоріжжі облаштовані пандусами. Для довідки, у нас мешкає 1569 людей з інвалідністю, які пересуваються на кріслах колісних. Коли ми мало бачимо людей з інвалідністю на вулицях міста – не через те, що їх мало, просто більшість з них ізольовані від суспільства, адже не можуть вийти з квартири.

Саме тому, з травня 2021 року, коли мені вдалося виграти мінігрант, за алгоритмом адвокаційної кампанії я почала реалізовувати свій проєкт. Головною метою було, щоб в нашому місті установкою пандусів зайнялися саме на законодавчому рівні. Тепер не треба буде просити про допомогу депутатів, районні адміністрації тощо. Людина, яка отримала візок, може звернутися до соцзахисту й написати звернення на установлення пандусу.

Зауважимо, що люди з інвалідності та маломобільні групи населення можуть звернутися в органи соціального захисту й в онлайн форматі.

На реалізацію програми братимуть кошти з міського бюджету.

У Запоріжжі багато п’ятиповерхових «хрущовок», які не обладнані ліфтами, тож ми винайшли рішення – сходохід.

Програму мають реалізувати за три роки: з 2022 року до 2025 року.

Фото зі сторінки у Фейсбук

Читайте також: