16 українських спортсменів та спортсменок, серед яких є запоріжці, вперше братимуть участь у світовому ралі. Сьогодні, 19 січня, в Туристичному центрі відбулася пресконференція за участі наших земляків, які зовсім скоро долатимуть перешкоди вздовж Французької Рив’єри.

Українська ралійна команда, до якої увійшло 16 спортсменів і спортсменок, складається з 6 екіпажів. Вони змагатимуться на автомобілях «Запорожець» («ЗАЗ-965», «ЗАЗ 965-А», «ЗАЗ-966» та «ЗАЗ-968») 1961-1972, років випуску, повідомляється на сайті відомства.

Оскільки Rallye Monte-Carlo – дуже престижні змагання, потенційним учасникам треба було дуже постаратися, щоб зацікавити Автомобільний клуб Монако (організатори змагань). За словами командора української команди, пілота запорізького екіпажу Романа Щипкова, саме завдяки унікальності авто «Запорожець», історії (у 2021 році запорізька машина відзначала 60-річний ювілей), вперше за 111 років команда з України підкорюватиму Францію.

«Основна вимога до автівок на змаганнях – повна їх оригінальність. При цьому нам все ж довелося відновлювати наш «Запорожець» – гальма, підвіску, мотор. У салоні ми замінили сидіння та ремені безпеки, як вимагають правила змагань. За рекомендацією інших учасників ралі ми встановили додаткові фари»

До запорізького екіпажу входять пілот Роман Щипков та штурман Олексій Бурбака. Гірські траси «гонщики» підкорюватимуть на «ЗАЗі-968» 1971 року випуску.

У ролі наставника для українських спортсменів/- ок виступить досвідчений фінський спортивний гонщик, чотирикратний переможець Ралі Париж – Дакар, двічі депутат Європарламенту – Арі Ватанет.

Прямо з ТІЦ запорізькі гонщики вирушили на «вухатому» запорожці на Rallye Monte-Carlo, яке розпочнеться 31 січня в м. Валанс (Франція), а завершиться 2 лютого в Монако. Звісно, поки «прощання»  відбулося символічно.

Зичимо нашим земляків успіхів!

Фото з сайту міськради