Сьогодні, 22 січня окрім дня Соборності в Запоріжжі відзначають й іншу важливу подію  – відкриття мостових переходів, які з’єднали береги Дніпра. З цієї нагоди до міста приїхав президент України Володимир Зеленський, міністр інфраструктури Олександр Кубраков, керівник офісу Президента Кирило Тимошенко. Зустрічали гостей голова Запорізької обласної державної адміністрації Олександр Старух та виконувач обов’язків міського голови Запоріжжя Анатолій Куртєв.

відкриття мостів у Запоріжжі відкриття мостів у Запоріжжі

Про необхідність будівництва мостів у Запоріжжі замислилися ще 55 років тому, а реальне будівництво розпочалося у 2004 році. Однак, як часто буває в Україні – об’єкт перетворився на довгобуд, люди його прозвали  – “пам’ятник корупції”. Багато років змінювалося все:  центральна влада, міські голови та міськради, а мости довгий час залишалися лише обіцянками. Нарешті у 2019 році наймолодший Президент України Володимир Зеленський дав обіцянку закінчити запорізьке будівництво століття у рамках своєї масштабної програми «Велике будівництво». Підрядник взявся реалізувати проєкт за чотири роки. Але завдяки системному фінансуванню та грамотно сформованій  програмі, з’єднати береги Дніпра вдалося вже за два роки.

Сьогодні, 22 січня 2022 року для Запоріжжя – дійсно знакова подія, адже відбулося урочисте відкриття найвищого в Україні вантового мосту, який і поєднав цілий комплекс. До нього входить не лише чотири мостові переходи, а й 26 споруд, 6 автомобільних розв’язок, та загальна довжина проїжджої частини 9 кілометрів.

Президент України Володимир Зеленський дав старт автомобільному руху новим вантовим мостом у Запоріжжі.

відкриття мостів у Запоріжжі

“Сьогодні ми з’єднуємо нашу державу не лише словами, сьогодні ми відкриваємо найвищий міст в Україні, який єднає береги Дніпра. Ми продовжуємо будувати Україну, і будемо робити це, допоки не побудуємо її!

Цей міст багато років називали “монументом корупції”, нехай відтепер це буде монумент єдності – такий прекрасний запорізький міст, який ми відкриваємо у День соборності України, – відзначив Володимир Зеленський.

Такі слова президента присутні сприйняли дуже тепло та радісно, адже нові мости – багаторічна мрія, яка розв’яже ряд транспортних проблем у місті. Варто зазначити, після того, як Володимир Зеленський заступив на посаду, будівництво запорізьких мостів стало для нього однією з пріоритетних задач.

відкриття мостів у Запоріжжі відкриття мостів у Запоріжжі відкриття мостів у Запоріжжі

З нагоди відкриття мосту понад дві тисячі запорожців організували живий ланцюг уздовж всієї новозбудованої проїжджої частини, це –  9 кілометрів. Люди  тримали в руках національну символіку та співали українських пісень. Приєднався до живого ланцюга й президент Володимир Зеленський. Учасники заходу разом спостерігали за запуском транспорту новим вантовим мостом.

відкриття мостів у Запоріжжі

Першими проїхали ним парадом унікальні автомобілі запорізьких спецслужб. А барвистим пунктом флешмобу став вертоліт українського виробництва, який проніс над новим мостом прапор України.

Учасники відкриття мостів не стримували емоцій – кінець епохального будівництва важлива подія для Запоріжжя, що символізує кінець епохи довгобудів, та дає впевненість у подальшому розвитку міста та його інфраструктури.