23 лютого Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради проєкт Закону про затвердження Указу Президента України «Про введення надзвичайного стану в окремих регіонах України».

О 21:51 на позачерговому засіданні зібралися народні депутати. 355 нардепів проголосували «за», таким чином рішення було прийнято. Відтепер по всій Україні, окрім двох областей, введено надзвичайний стан, повідомляється на сайті відомства.

Обмеження з надзвичайним станом будуть варіюватися, залежно від регіону. Головне наразі – не панікувати. Довіряйте тільки офіційним джерелам. Відомства оперативно висвітлюють інформацію щодо ситуації по регіонах.

Оновлено. За словами голови Запорізької облдержадміністрації Олександра Старуха,  у дію вводять наступні положення:

  • Починають діяти оперативні штаби під головуванням керівників обласних державних адміністрацій. До складу оперативного штабу входять представники обласних силових та військових структур, керівництво органів державної влади,  міські голови та керівництво органів місцевого самоврядування.

  • Встановлюється посилений контроль в’їздів та виїздів з території міст та областей.

  • Може обмежуватися рух транспортних засобів та проводитись їх огляд.

  • Встановлюється заборона проведення масових заходів та заходів протестного характеру.

  • Рішення про мобілізацію не обговорюється. Наразі додаються лише 36 тисяч резервістів – це резервісти першої хвилі. Люди, які вже мають бойовий досвід і можуть додати максимум до оборони вже зараз.

  • В Луганській і Донецькій областях правовий режим надзвичайного стану не потрібен, оскільки там продовжується Операція обʼєднаних сил, і це регулюється іншими правовими інструментами.

  • Комендантську година на територіях областей та міст не вводиться  допоки не буде прийняте відповідне рішення.

Нагадаємо, Рада національної безпеки та оборони ухвалила рішення запровадити надзвичайний стан на всій території України, окрім Донецької та Луганської областей, у звязку з відкритою агресією РФ. Росіяни почали відкрито завозити військову техніку на окуповані території. Нищать інфраструктуру. Серед жертв від куль країни-агресора не тільки військові, але й мирне населення.

Фото: Google.com