Зараз члени української делегації з переговорів між Україною та РФ Давид Арахамія та Михайло Подоляк проводять брифінг із журналістами. Обговорювалася питання щодо ситуації на Запорізькій АЕС.

Російськими військовими було порушено ядерну та радіаційну безпеку найбільшого в Європі ядерного об’єкта – Запорізької АЕС. Бойовики декілька днів підряд намагалися взяти під свій контроль об’єкт. В ніч з 3 на 4 березня велися бої, на території атомної станції сталася пожежа. Арахамія висловився з цього приводу:

«Є декілька шарів: війна, юридичні питання, слідчі питання. Вже декілька десятків країн звернулися до гаазького трибуналу. Навіть якщо теоретично припустити, що буде досягнута якась домовленість (між Росією та Україною, прим. авторки), це не означає, що особи, які у цьому винні, не понесуть відповідальності. Всі будуть притягнуть до міжнародного трибунала.

До того ж зараз на атомних об’єктах керують кадирівці. Ми не можемо гарантувати, що у голові чеченських бойовиків. Я вважаю, що Росія теж не може. Тепер кадирівців можуть шантажувати і її, наприклад, вимагаючи незалежність Чечні.

Тобто фактично терористичні угрупування захопили ядерні об’єкти. Це питання треба доносити першочергово до іноземних журналістів. Ми пропонували в радіусі 30 км зробити безполітну та безконфліктну зону в зоні ядерних об’єктів. Поки світ не відреагував належно»

Нагадаємо, на ранок (6:20) пожежникам вдалося ліквідувати пожежу в навчально-тренувальному комплексі Запорізької АЕС у м. Енергодарі. Генштаб на сторінці у Фейсбук повідомив, що постраждалих немає.

Найбільша атомна електростанція в Європі – Запорізька АЕС – після важких боїв на вулицях міста Енергодара захоплена військовими силами Російської Федерації. У результаті обстрілів з артилерійської зброї промислового майданчика ЗАЕС: – пошкоджень зазнала будівля реакторного відділення енергоблоку № 1 ЗАЕС; – у район розміщення майданчика Сухого сховища відпрацьовано ядерного палива потрапило 2 артилерійські снаряди. Ступінь пошкоджень конструкцій та систем цих ядерних установок та їх вплив на безпеку потребує додаткових оцінок за результатами ретельних обстежень спеціальними службами експлуатуючої організації. Пожежею, що виникла вночі через ворожі обстріли промислового майданчика ЗАЕС, значних пошкоджень зазнала будівля учбово-тренувального центру, розміщена у безпосередній близькості до промислового майданчика ЗАЕС. Оперативний персонал, який на момент захоплення російськими військами майданчика ЗАЕС знаходився на зміні, вимушений був продовжувати працювати на своїх робочих місцях більше доби. Серед персоналу ЗАЕС загиблих та поранених немає. Частина персоналу на фоні стресу отримували медичну допомогу. Наразі здійснена ротація оперативного персоналу, попередньо заплановано, що нова зміна буде працювати до 23:00. Оперативний персонал контролює стан енергоблоків та забезпечує їх експлуатацію. При цьому, робота персоналу здійснюється під тиском озброєних військових РФ, що захопили ЗАЕС. Стан енергоблоків:

  • Енергоблок № 1: планово-попереджувальний ремонт.
  • Енергоблок № 2: наразі працює для забезпечення власних потреб.
  • Енергоблок № 3: відключено від мережі, проводяться роботи з розхолодження ядерної установки та переведення в стан холодного зупину.
  • Енергоблок № 4: у роботі, електрична потужність збільшена до 825 МВт, продовжується навантаження енергоблока.
  • Енергоблоки № 5, 6: проводиться розхолодження ядерних установок. Змін радіаційного стану в Запорізькій області не зафіксовано, радіаційний гамма фон знаходиться в межах нормальних показників, – за інформаціє Держатомрегулювання.