Наступного місяця в Запоріжжі відбудеться масштабна акція – «ЗапоріжжяПрайд». Представники ЛГБТ-спільноти, активісти, небайдужі громадяни вийдуть виступити за рівні права для всіх людей, незалежно від сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності.

У 2019 році з’явилася інформація, що в травні 2020 року в Запоріжжі відбудеться Прайд. Однак зважаючи на карантин, через поширення коронавірусу, організаторам довелося перенести захід на невизначений термін. І ось, нещодавно стало відомо, що акцію проведуть 20 вересня.

У соціальних мережах запоріжці почали активно обговорювати майбутню подію. Одні вважають, що це крок вперед до цивілізованого суспільства, інші ж навпаки, налаштовані негативно. Останні часто наводять дивні аргументи, порівнюючи гомосексуальність з відхиленням й т.і.

Для довідки: у другій половині минулого століття науковці дійшли до висновку, що гомосексуальність не є хворобою. Гомосексуальна поведінка зустрічається у 1500 видів тварин – від комах до ссавців. Людина не в змозі «обрати» сексуальну орієнтацію (гетеросексуальність чи гомосексуальність), вона формується не через спосіб життя, оточення чи характер, а до народження. Відповідно, «нав’язати» орієнтацію вам також ніхто не може. У 1992 році Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) офіційно викреслила гомосексуальність з міжнародної класифікації хвороб (МКБ-10).

Проаналізувавши коментарі дописувачів, ми вирішили скласти список питань організаторам «ЗапоріжжяПрайду». Їх відповіді мають заспокоїти місцевих мешканців, які вже встигли уявити замість акції уривки з біблійного оповідання «Содом і Гоморра».

"ЗапоріжжяПрайд"

“ЗапоріжжяПрайд”

– Який основний меседж Прайду?

«Ми хочемо показати, що Запоріжжя може бути інклюзивним та безпечним простором для всіх людей, незалежно від їхньої статі, кольору шкіри, віку, сексуальної орієнтації чи гендерної ідентичності. Ми – за місто без негативних стереотипів, адже їхня відсутність – це перший крок до подолання упередженого ставлення до ЛГБТ»

– Чому саме зараз?

«Минулі декілька років ми проводили акції до Дня проти гомофобії та трансфобії, долучалися до локальних публічних заходів та прайдів у Києві і за кордоном. Ми побачили багато позитивних прикладів, знайшли однодумців серед союзників та партнерських правозахисних організацій. І вирішили, що готові взяти на себе відповідальність провести перший Марш в Запоріжжі цьогоріч»

– На Вашу думку, наскільки запорізьке суспільство толерантне до ЛГБТ-спільноти?

«Нам би хотілося вірити в це і бачити якомога більше прикладів толерантного ставлення. Проте ми розуміємо, що не всі жителі нашого міста знають про право громадян України на мирні зібрання, що гарантоване Конституцією. Ми готові до провокацій та негативу, проте не можемо просто чекати, поки ситуація покращиться. Адже ми самі відповідальні за те, що буде в інформаційному полі опонентів. Тому ми готові допомогти розширити їхній кругозір!»

– Деякі громадяни вважають, що всі активісти та активістки, які виступають за рівні права, належать до ЛГБТ-спільноти й виступають проти сімейних цінностей. Наскільки Ви можете зруйнувати цей стереотип?

«Половина оргкомітету Прайду – це союзники, тобто гетеросексуальні люди, які мають чоловіків чи жінок, дітей, і, головне, повністю поділяють традиційні сімейні цінності. Це повага, рівність, партнерство, кохання»

– Чи готові організатори відповідати за безпеку учасників?

«У нас була зустріч із поліцією, під час якої ми обговорили питання безпеки. Прайд будуть охороняти сотні правоохоронців, а після прайду буде евакуація автобусами, які повезуть учасників у секретне місце. Багато моментів, пов’язаних із безпекою, тримаються у секреті. Але можемо запевнити, що робимо усе, аби перший запорізький марш рівності відбувся на найвищому рівні»

– У деяких запоріжців виникли побоювання, що на вулицях міста учасники влаштують “Содом і Гоморру”. Можете трохи розповісти, як проходитиме Прайд?

«Щодо прайдів існують деякі стереотипи. Дехто думає, що марш рівності – це яскраві карнавали. Але варто відзначити, що, по-перше, українські прайди це правозахисні акції. Ми хочемо вчергове підкреслити, що ЛГБТ-люди стикаються з дискримінацією – на роботі, навчанні та у багатьох сферах. Закликаємо не вірити у фейкові заяви деяких політиків або наших опонентів»

– З якими проблемами організатори зіштовхнулися під час підготовки до Прайду?

«Ми сподіваємося на активну допомогу міської ради у проведенні прайду. Очікуємо на зустріч із політиками, з якими ми обговоримо важливі питання. Звісно, ми вже бачимо негативні коментарі деяких людей, але це нормально. Деякі упередження дуже складно спростувати. Це довгий процес, але ми віримо, що скоро ми прийдемо до суспільства, в якому всі будуть різними, але рівними», –  Ольга Мішевська, Костянтин Андрєєв, учасники організаційного комітету ЗапоріжжяПрайд 2020.

"ЗапоріжжяПрайд"

“ЗапоріжжяПрайд”

Оксана Щербина