Кожне десятиліття дарує нам нові відкриття. Науковці знаходять пояснення раніше незрозумілим фактам, винаходять вакцини. Руйнуються гендерні, професійні, групові, регіональні, етнічні, державні, соціальній й т.і стереотипи. Загалом час не стоїть на місці, відповідно, змінюється наше світосприйняття.

Ще в першій половині 20-го століття гомосексуальність вважалася психічним розладом, який треба було лікувати. Іноді медики вдавалися до жорстоких та принизливих методів. Однак у 90-х роках науковці дійшли висновку, що гомосексуальність не є хворобою. Щоправда, не всі сьогодні готові сприйняти цей факт. Тому представники ЛГБТ-спільности, активісти та просто небайдужі громадяни намагаються донести, що сексуальна орієнтація (гетеросексуальність чи гомосексуальність) є вродженою, а не набутою.

Скоро у Запоріжжі відбудеться масштабна акція – «ЗапоріжжяПрайд». Головна мета організаторів – показати, що всі люди мають право на захист не залежно від статі, кольору шкіри, віку, сексуальної орієнтації чи гендерної ідентичності. У зв’язку з цим, ми вирішили опублікувати «словник» термінів, які варто вживати під час висвітлення ЛГБТ-тематики. Адже навіть в ЗМІ можна зустріти такі висловлювання, як «нетрадиційна сексуальна орієнтація», «сексуальні меншини», «сексуальні уподобання» й т.і.

Замісті «нетрадиційна сексуальна орієнтація»  пишемо   – «гомосексуальність», «гомосексуальна орієнтація», «бісексуальність», «бісексуальна орієнтація» ;

Замість «сексуальні меншини»  – «ЛГБТ», «ЛГБТ-спільнота» ;

Замість «гомосексуалісти», «голубі», «рожеві», «секс-меншини», «нетрадиційні»  – «гомосексуали», «геї», «лесбійки» ;

Замість «нетрадиційні сексуальні стосунки», «нетрадиційні пари», «нетрадиційні сім’ї»  – «гомосексуальні стосунки»/ «стосунки», «гомосексуальні пари»/ «пари», «одностатеві сім’ї»/ «сім’ї» ;

Замість «сексуальні уподобання» – «сексуальна орієнтація» або «орієнтація» ;

Гомо- чи бісексуальність не є набутим вибором. Змінити сексуальну орієнтацію неможливо.

Замість «гомосексуальний спосіб життя» – «життя геїв та лесбійок» ;

Не існує «гомосексуального способу життя». Геї, лесбійки та бісексуали – різні, та кожен живе своїм життям.

Замість «особливі права»  – «рівні права» або «рівний захист» ;

Замість «зміна статті», «доопераційний», «післяопераційний», «він-вона», «вона-він», «це», «воно» – «перехід»  ;

Замість «лідер ЛГБТ-спільноти»   – «директор організації», «представник організації»  (відповідно до пресрелізу).

Для прикладу, в ЛГБТ-спільноти немає лідера, або директора, на відміну від ЛГБТ-організації.

 

Оксана Щербина