RegionNews розповідав про те, що китайська інвестиційна компанія Skyrizon подала заяву про арбітраж до Постійного арбітражного суду в Гаазі з вимогою винести ухвалу щодо того, що Україна порушила китайсько-українську двосторонню інвестиційну угоду.

Мова йде про стягнення компенсації в розмірі близько 5 млрд доларів за “несправедливе поводження України з китайськими інвесторами“. А саме, накладення арешту на цілісний майновий комплекс та 100% акцій АТ «Мотор Січі». В Мін’юсті відповіли на запит журналістам Економічної правди.

Виявляється, що позивачем в арбітражному провадженні є шість громадян Китаю, а не компанія Skyrizon, як раніше заявлялося у китайському виданні Global Times. Заявлена сума позовних – 4,59 мільярда доларів.

Нагадаємо, інформація про продаж акцій заводу китайській компанії, з’явилися у 2016 році. Наступного року повідомлялося про бажання компанії Skyrizon побудувати підприємство у місті Чунцін, де виготовлятимуть двигуни за українськими технологіями. Того ж року, СБУ почало підозрювати В’ячеслава Богуслаєва (власник найбільшої частини акцій «Мотор Січі») у незаконному продажі акцій іноземцям.

На цьому ґрунті 2018 року правоохоронці провели низку обшуків. На 56% акцій, які придбала китайська компанія, наклали арешт. 2019 року Богуслаєв вже офіційно підтвердив продаж акцій китайським компаніям Skyrizon Aircraft та Xinwei Technology Group.

Шевченківський районний суд м. Києва заарештував все майно і 100% акцій заводу «Мотор Січ», який хочуть купити китайські компанії Skyrizon Aircraft та Xinwei Technology Group.

На головній – фотоілюстрація