Шевченківський районний суд м. Києва заарештував все майно і 100% акцій заводу «Мотор Січ», який хочуть купити китайські компанії Skyrizon Aircraft та Xinwei Technology Group.

На сайті СБУ вказано, що під час розгляду справи майно було передано в управління Національному агенству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) з обов’язками визначеними управлінської компанії, яка має державну форму власності. На майно та 100% акцій накладено арешт. Відповідно, завод неможливо продати.

Наразі відкрито дві кримінальних справи: перша – за статями 14, 15, 111 і 113 ККУ (диверсія та підривна діяльність на користь РФ); друга – статті 209, 212, 233 та 364 ККУ (порушення законодавства під час первинної приватизації і подальшої концентрації акцій).

Правоохоронці запевняють, що підприємство продовжить свою роботу, а люди залишаться на своїх робочих місцях.

«Мотор Січ» – одина з найбільших компаній в Україні з виробництва двигунів для літаків, гелікоптерів й крилатих ракет. Підприємство має велике стратегічне і економічне значення.

Інформація про продаж акцій заводу китайській компанії, з’явилися у 2016 році. Наступного року повідомлялося про бажання компанії Skyrizon побудувати підприємство у місті Чунцін, де виготовлятимуть двигуни за українськими технологіями. Того ж року, СБУ почало підозрювати В’ячеслава Богуслаєва (власник найбільшої частини акцій «Мотор Січі») у незаконному продажі акцій іноземцям.

На цьому ґрунті 2018 року правоохоронці провели низку обшуків. На 56% акцій, які придбала китайська компанія, наклали арешт. 2019 року Богуслаєв вже офіційно підтвердив продаж акцій китайським компаніям Skyrizon Aircraft та Xinwei Technology Group.

Фото: Google.com