Сьогодні, 20 лютого, по всій країні громадяни вшановують подвиг учасників Революції гідності та пам’ять Героїв Небесної Сотні. Саме після цих подій почалась війна на Донбасі. Тому в цей день “ВВС Україна” звертає увагу на деякі аспекти україно-російських відносин.

Зростання торгівлі, популярність потягів на Москву і заборонених російських сайтів – ось лише кілька показників реальної ситуації у “стосунках” України із Росією по завершенні четвертого року конфлікту.

У схваленому Верховною Радою, але ще не підписаному президентом законі про деокупацію Донбасу, конкретної дати початку російської агресії немає. Але є посилання на закон про тимчасову окупацію Криму, де вказано дату – 20 лютого 2014 року. Така ж дата є і на російській медалі “За повернення Криму”.

Як свідчать цифри, попри чотири роки конфлікту зв’язки із Росією залишаються досить міцними.

Торгівля

Впродовж останніх чотирьох років ЄС став головним торговельним партнером України. За 2017 рік його частка як у експорті, так і в імпорті перевищила 40%. При цьому український експорт до ЄС лише за рік зріс на майже 30%, імпорт – на понад 20%.

Проте якщо брати до уваги окремі країни, Росія і надалі залишається провідним торговельним партнером України. Її частка перевищує 9% у загальному експорті, і 14% – в імпорті. При цьому як експорт, так і імпорт зростає. Водночас Росія не скасовує торговельних і транзитних обмежень щодо українських товарів, які були запроваджені через підписання Києвом Угоди про вільну торгівлю із ЄС.

Міграція

За даними Державного комітету статистики, за 2017 рік до Росії з’їздили утричі більше українців, ніж росіян – до України.

 

Загалом за рік кількість перетинів кордону з України у бік Росії перевищує 4 млн 376 тис. українців, а до України в’їхали понад 1 млн 464 тис. росіян. В обох напрямках люди їздили переважно у приватних справах.

Транспорт

У 2017 році найбільш прибутковим поїздом “Укрзалізниці” став поїзд “Київ-Москва”.

Він приніс компанії 154 млн грн прибутку. Про це “Укрзалізниця” повідомила у відповіді на запит LB.ua.

Другий за прибутковістю поїзд також пов’язаний із російським напрямком – “Одеса-Москва” принесла “Укрзалізниці” 98 млн грн прибутку.

Потяг з Києва до Одеси приносить компанії утричі менше, а до Львова – у п’ятеро менше прибутку, ніж поїзд на Москву

Прямого авіасполучення між Україною і Росією немає від 2015 року.

Інтернет

Попри блокування, російські інтернет-ресурси “ВКонтакте”, “Однокласники”, “Яндекс” і Mail.ru залишаються у топ-25 найпопулярніших веб-сайтів в Україні. Про це йдеться у дослідженні інтернет-аудиторії компанією Factum Group на замовлення “Інтернет Асоціації України”.

Зокрема, у січні 2018 року кожен п’ятий захід в інтернет з мобільного або комп’ютера на добу був на сайт VK.COM, а його місячне охоплення становило 39%.

Матеріал “ВВС Україна”.

Читайте також: Український чемпіон Абраменко та росіянин Буров під синьо-жовтим стягом на п’єдесталі пошани Олімпіади