Таку заяву на офіційних ресурсах оприлюднили  запорізький бізнес-союз «Порада», та представники компаній, що займаються виробництвом та експортом, зокрема під широко відомим в Україні та світі брендом «Veladis».

«Так, починаючи з листопаду 2022 року, Катченко В.Є. та Латишев О.В. повідомили, що з їх приходом на керівні посади Держпродспоживслужби у Запорізькій області підприємства Запоріжжя, які мають намір експортувати власну продукцію та отримати для цього дозвільні документи, повинні за кожну партію товару сплатити їм особисто обумовлену суму готівки, а саме 500 доларів США за кожну машину.

Зокрема наразі мова йде про ТОВ «Альбакор» та ТОВ «Компанія Стінгрей», які є провідними підприємствами на продовольчому ринку України та Запорізької області з переробки риби та морепродуктів, та випускають продукцію під відомою торговою маркою Veladis.

У зв’язку з чим, не погоджуючись з запропонованою Катченком В.Є. та Латишевим О.М. корупційною схемою та розуміючи злочинну складову такої діяльності, підприємства вимушені оформлювати дозвільні документи на експорт продукції у інших областях України, а саме у Головному управління Держпродспоживслужби у Рівненській області та Головному управлінні Держпродспоживслужби у Черкаській області»-йдеться у повідомленні.

Наразі підприємці звернулись до голови ОП, голови ЗОВА, прем’єра та голови НАБУ, з проханням звільнити голів Головного управління Держпродепоживслужби в Запорізькій області та міста, бо вважають неприпустимим маючи надскладні виклики по збереженню економіки країни, поточного виробництва та робочих місць в умовах збройної агресії росії у прифронтовій зоні, брати участь у подібних тіньових схемах.

В той же час, з’ясувалось що,  до керівника Держпродспоживслужби України пані Ольги Шевченко з проханням розглянути колективне звернення та терміново втрутитися в ситуацію, повʼязану із злочинними діями начальника Головного управління Держпродепоживслужби в Запорізькій області Катченка Владислава, звернулись працівники Запорізької регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Вони стверджують, що керівництво в особі Катченко та його «колег» тисне на колектив, та намагається долучити їх до корупційної схеми. В разі незгоди, на працівника чекає звільнення, або праця під постійними погрозами.

Подібне звернення на голову Держпродспоживчслужби України доправили і адміністрація Критого ринку Запоріжжя та місцеві підприємці, що ведуть торгівельну діяльність на вказаному ринку і також страждають від «данини» Катченко, та інших учасників «схеми».

Зазначимо, що сам Катченко навідріз відмовився від будь-яких коментарів, а Олексій Латишев заперечив свою причетність до злочинної діяльності.